Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България ще усети по-бавния растеж на Китай

Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, Бизнес старт, 10.02.2020

08:59 | 10 февруари 2020

Преките ефекти от коронавируса за България не биха били толкова големи, колкото непреките. Това каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

„В търговско отношение стокообменът между България и Китай е близо 2.5 млрд. долара за 2019 г. по предварителна информация. В структурата на българския износ обаче наблюдаваме преобладаващо суровини, докато 5% от вноса се пада на отоплителна и охладителна техника, 2-3% са ел. уреди и 5% са осветителни тела“.

„По отношение на туризма имаме около 30 хил. туристи от Китай на година – потенциалът е голям, но той все още не е оползотворен“, заяви Ясен Георгиев. Именно поради тази причина според него разпространението на коронавируса няма да се отрази на хотелиерския бизнес у нас.

По думите на госта обаче ако заводите в Китай продължат да бъдат затворени, техните наличности ще бъдат изчерпани, а това в един краткосрочен план може да доведе до известен недостиг и съответно покачване на цените за някои стокови групи.

„Всичко зависи от това как китайските власти ще успеят да тушират напрежението“.

Непреките ефекти за България биха могли да се окажат по-големи от преките, уточни Ясен Георгиев. По неговите думи според различни изследвания една трета от ръста на световния БВП се дължи на Китай, а очакванията за тази година са, че китайският растеж ще се забави до стойности, които не са виждани от 30 години.

„Дори и без вируса очакванията бяха за по-слаб растеж в Китай. А световната икономика не е свикнала на толкова бавен растеж на Китай и съвсем естествено този по-бавен растеж ще се прехвърли към ЕС, а от там и към нас“, обясни изпълнителен директор на Института за икономическа подкрепа.

Още по темата за отражението на коронавируса върху българската икономика, както и какво може да очаква страната ни от Зелената сделка на Европа гледайте във видеото.