Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България трудно ще се справи с отказа от въглища и прехода към чиста енергия

Доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 22.10.2019

09:10 | 22 октомври 2019
Обновен: 09:27 | 22 октомври 2019

В момента осъществяваме различни научни проекти в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Един от проектите, който приключва е по „Хоризонт 2020“ за това как политиките за намаляване на въглеродните емисии влияят върху конкурентоспособността на икономиката. Това каза доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ефектите са свързани с т.нар. carbon leakage, което означава напускане на въглеродно интензивни индустрии от държави, където политиките са по-рестриктивни по отношение на емисиите".

По думите му Европейският съюз (ЕС) ще опита да разпространи политиките за управление на емисиите извън границите на общността.

"Говори се и за въглероден данък за вносните стоки", допълни Георгиев.

"В един глобален свят ЕС няма как да запази конкурентоспособността си, ако се състезава при различни условия с другите икономики, особено по отношение на въглеродните емисии".

"Все още не можем да кажем точно какви ще са ефектите от цялостната политика на „Зелената сделка“, заяви той. Доц. д-р Атанас Георгиев подчерта, че България е една от рисковите икономики в ЕС, тъй като има голям дял на въглищната енергетика в енергийния баланс и въглеродно интензивни индустрии със сериозен дял от БВП. Поради това България трябва да се включи по-активно във формирането на новите политики, свързани със „Зелената сделка“.

Гостът уточни, че вече се търсят решения, които да подпомогнат държавите в по-уязвима позиция по отношение на количеството въглероден диоксид.

„Въглищните региони в преход“ е един от елементите на пакета за чиста енергия на ЕС. Целта е да се подпомогнат страни като България, Полша, Словакия, в които въглищната енергетика има голям дял, но средствата не са достатъчни“.

Вижте целия разговор във видеото.