Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

WeWork се раздели с главния си изпълнителен директор преди предстоящото IPO

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 25.09.2019

10:06 | 25 септември 2019
Снимка: Adam Glamzman/Bloomberg
Снимка: Adam Glamzman/Bloomberg

Планът на WeWork да стане публична компания в рамките на едно от най-големите предложения на акции за годината, продължава да се сблъсква с предизвикателства. Това каза Бойчо Поповглавен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Във вторник Адам Нойман, който е съосновател на WeWork и я превърна в един от най-ценните стартъпи в света, се оттегли като главен изпълнителен директор под натиск от страна на борда на директорите. Той пое нова роля като неизпълнителен председател и загуби контрола си върху управленските решения", посочи Попов. 

Според него ходът е предназначен да спаси IPO-то, което бе посрещнато с презрение от публичните инвеститори.

"Залитания като очевидния конфликт на интереси и склонността на Нойман да гори капитал бяха основни проблеми“, посочи той, като отбеляза, че двама висши ръководители на WeWork - Себастиан Гънингам и Арти Минсън, вече са назначени за съизпълнителни директори.

„Компанията майка на WeWork, We Co., все още възнамерява да стане публична в даден момент, но според хора, запознати с обсъжданията, няма вероятност това да се състои следващия месец, както беше планирано“, коментира главният редактор на investor.bg.

„We Co., която е силно нерентабилна, ще трябва да намери алтернативен източник на капитал през следващата година, ако IPO през 2019 г. пропадне“.

По думите на Попов компанията вече води преговори с Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. за нов заем от 3 милиарда долара, който - подобно на по-ранното планирано финансиране - също би довел до условно набиране на значителна сума нов капитал. „Вероятният източник на тази инвестиция в акции е SoftBank Group Corp., най-големият акционер на компанията“, отбеляза гостът.

Той поясни, че стремежът на We Co. за намаляване на разходите включва възможност за съкращаване на работни места и освобождаване или разделяне на основни бизнеси.

„След решението на Нойман да напусне позицията, високодоходните облигации на WeWork първоначално паднаха до 92,75 цента към долара, най-ниското им ниво от повече от четири месеца“, каза още Попов.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.