Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Холандски производител на електрически автобуси обмисля инвестиция у нас

Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), Бизнес старт, 28.06.2019

10:00 | 28 юни 2019
Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индустриален клъстер "Електромобили" в момента води преговори с холандска компания, която асемблира електрически автобуси, по повод бъдеща нейна инвестиция у нас. Това обяви Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Преди няколко години BYD – най-големият китайски производител на електрически автобуси, създаде завод в Брезник с участието на българска компания, който остана празен, припомни Левков. Той отбеляза, че локацията на бъдещ завод на холандската компания у нас все още не е уточнена, като е вероятно друг град да се окаже по-удачен за нея с оглед на кадровия потенциал.

Според госта холандският производител би могъл да бъде привлечен с много по-малко усилия от германския концерн Volkswagen, но се изисква държавен подход.

„По Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ вече са определени градовете, в които ще бъдат инвестирани немалки суми за въвеждане на електрически автобуси... Вече има и първи проект за обществени поръчки“.

За подобен тип превозни средства ще бъдат вложени сумарно около 500 млн. лв., посочи Левков.

Гостът коментира и предложението на министъра на околната среда и водите Нено Димов към Европейската комисия за създаването на Европейски фонд за чиста мобилност.  

„Министерството на околната среда и водите работи доста активно по темата. Транспортното и това на икономиката трябва също да се включат“.