Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Партийното финансиране трябва да е по-разумно и прозрачно

Димитър Марков, ЦИД, Бизнес старт, 26.06.2019

09:56 | 26 юни 2019
Димитър Марков, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Марков, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Моделът на партийно финансиране преди всичко трябва да запази държавното субсидиране в един разумен размер. А промяната в него би следвало да е по отношение на отчетността относно начина на разходване на средствата. Трябва да се търси промяна и в модела на финансирането по време на кампании. Това заяви Димитър Марков, ЦИД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Въпросът за партийните субсидии се повдига за пореден път по чисто популистки причини, тъй като обществото е чувствително по темата, без да му се дава конкретна информация какво стои зад финансирането на политическите партии. Темата е изключително удобна за популистко набиране на подкрепа".

Проблемът в случая са размерът на субсидиите и това, че партиите получават по-голяма сума от държавата, отколкото е разумно да им се изплаща. Сумите не се и отчитат както трябва, смята още Марков.

"Без да се направи анализ за необходимия размер на сумата, възникват спекулации. Моделът е сложен и е обвързан със Закона за държавния бюджет и Закона за партиите. Това, което съм чел от изследвания, води до извода, че 1 лев е малко, а 11 лева са много. Къде по средата е разумното - е тема на по-задълбочен дебат, който не може да се случи в рамките на един месец".

"Съгласен съм с твърдението, че ако ще се реформира системата, трябва да се цели цялостна промяна на модела, а не просто коригиране на сума в държавната субсидия, без да твърдя, че моделът в момента има нужда от промяна. Тематиката е сложна. Ако се намали драстично партийната субсидии и се стигне до разширяването на другите източници на финансиране на партиите - това не е положителна промяна", разкри още Димитър Марков.