Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Музикаутор бележи най-успешната година в историята си

Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор в предаването „Бизнес старт“, 20.03.2019г

10:15 | 20 март 2019
Музика и пари Снимка: Pixabay
Музика и пари Снимка: Pixabay

Дружеството за управление на авторските права за творците и издателите на музика у нас бележи най-големия успех в цялата си 27-годишна история, споделя изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът в студиото коментира пред водещата Живка Попатанасова публикувания финансов отчет на дружеството за изминалата 2018 година.

Димитров смята, че огромният успех на музикалното изкуство се дължи на някои дребни законови промени, които са влезли в сила от средата на миналата година. Най-значимата от тях касае организацията на концерти, където промоутърите вече са задължени да представят договори за използване на музиката, която ще представят на събитията си. Тази корекция води до ръст в събираемостта от 80% в тези публични изяви. Именно промените в Закона за авторското право и сродните му права, които парламентът предприе, съобразявайки се с доводите на организацията и на нейните партньори, свързани с необходимостта от допулнителна защита на носителите на права, бяха отбелязани като ключово събитие за годината в отчета. Според Музикаутор благодарение на това общините са получили възможност за осъществяването на контрол над публичното изпълнение на музика. Законовите промени доведоха и до въвеждането на солидарна отговорност на залите при провеждането на концерти.

Общата сума на приходите за 2018 година в отчета на Музикаутор възлиза на повече от 7,5 млн. лева, а прогнозите на Иван Димитров за настоящата 2019 година са още по-високи.

Припомняме още, че през 2018 г. Музикаутор подаде жалба до Европейската комисия за неосътветствие на българското законодателство с Правото на ЕС в областта на частното копиране. Според дружеството държавата „не е създала условия за ефективното функциониране на системата за компенсационни плащания“. 

Защо директорът на Музикаутор смята, че дейността на дружеството носи по-големи ползи за шоубизнеса, отколкото Министерството на културата, можете да научите от приложеното видео!