Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Време е сами да започнем революцията в образованието

Доника Ризова, журналист, Бизнес старт, 10.11.2017

09:15 | 10 ноември 2017
Обновен: 10:27 | 10 ноември 2017
Доника Ризова, журналист от Bulgaria ON AIR
Доника Ризова, журналист от Bulgaria ON AIR

Хора от бизнеса, преподаватели, студенти, иноватори и интересни лектори се събират на 16 ноември в 16:00 в София Хотел Балкан на конференция "Образование и бизнес: рЕволюция", за да отговорят на един основен въпрос - как да върнем децата в училище, съобщи Доника Ризова от Bulgaria ON AIR, организатор на събитието в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Защо избрахме „рЕволюция“? Време е сами да инициираме тази революция. Може би малко по-болезнена и малко по-остра. Да погледнем къде са другите, къде искаме да стигнем, може би дори да погледнем назад към възрожденците, към този устрем и план, който те са имали и който на нас в момента ни е много необходим като общество“.

Все повече българи решават да заминат в чужбина не по икономически причини, а поради това, че не намират възможност да образоват добре децата си в България, каза Ризова.

„Не става въпрос за студенти, а за деца от началното образование. Особено семейства с деца със специални образователни потребности. В България е много трудно те да се интегрират, а са изключително талантливи, пълноценни и имат бъдеще, ако психолози,специалисти, логопеди и ресурсни учители работят повече и активно с тях. Такива обаче не достигат в България“.

Обществото е все още слабо информирано и нетолерантно. Затова тази година конференцията се фокусира именно върху човешкия фактор, иноваторите, двигателите на промяна.

„Наскоро слушах експерти от образователното министерство, които за поредна година казаха, че реформата в образованието ще даде плодове след 5-6 години. Ние нямаме това време, защото нашите деца след 5-6 години може да не живеят в България“.

Ризова изброи и някои от интересните лектори, които ще участват в конференцията.

„Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и Сибанк, ще открие конференцията. Посланикът на Ирландия Майкъл Форбс ще говори за това как да се борим с насилието – особено с хомофобските прояви в училищата. Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, ще постави въпроса кой ще направи революцията в образованието. Ще участват още Фабиен Флори, директор на Френския институт, Хатем Атала, изпълнителен директор на фондация Анна Линд, Красимир Ненов, изпълнителен директор на Контур Глобал Марица Изток 3, Леена Андонов, изследовател в Хелзински университет. Ще ни бъде гост Даниеле Фитоле, който е основател и директор на Италианската академия на модата – той ще говори за модата като мост между държавите. Калин Илиев, който е съосновател и продуцент в Brandъ, ще говори за емоцията и революцията в днешно време".

Лектори ще бъдат и Колет Барбие, директор на фондация Рикар, и режисьорът Стефан Командарев.

Кои са интересните проекти, които ще бъдат представени по време на събитието?

За събитието четете тук.