Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Столичани са по-отговорни, но и общината ги улеснява

Дончо Барбалов в Бизнес старт, 07.08.2017

08:40 | 7 август 2017
Обновен: 09:45 | 7 август 2017
Дончо Барбалов, заместник кмет на София по финанси и стопанска дейност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Дончо Барбалов, заместник кмет на София по финанси и стопанска дейност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подобрената събираемост на данъците и таксите в Столична община се дължи на комплекс от фактори. Дончо Барбалов, заместник кмет на София по финанси и стопанска дейност, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Положени са доста усилия, за да се улесни плащането на данъци. Въведохме постерминали на гишета, мисля, че бяхме и първата община, която въведе онлайн плащане на данъци. Тенденцията и тук е много положителна - 2015 онлайн плащанията са 9300, за 2016 - 11 200 плащания, а сега - до края на юли 9 600. Отделно бе засилен данъчния контрол. От трета страна - хората виждат, че градът им се развива, строи се, чисто е и мотивацията им да плащат данъци се покачва. 

"Столичани са станали по-отговорни, но и ние ги улесняваме". 

Едно от основните пера, което се движи по-добре тази година, е данъкът за моторните превозни средства, където имаме 65 млн. приходи - с 6,3 млн. повече от миналата година. 

"При данък за възмездно придобиване имаме събираемост 55,7 млн. лв. до края на юли - с 2,7 млн. лв. повече от миналата година. Този данък е индикатор за състоянието на имотния пазар в столицата. Тази година той се развива положително. Имаше известни колебания в началото на годината, но след това положителният тренд се възстанови".

До края на юли 100 млн. лв. са изплатените от Столична община за инфраструктурни проекти, каза гостът. 

Какви са плановете, за да може София да става все по-зелена? Очаква ли се Столична община скоро да разполага с електронна система? Ще се увеличили такса "смет"?