Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Гьотц Поснер: AI променя цялата авиоиндустрия и екосистемата на пътуванията

Гьотц Поснер, ръководител на глобален екип "Маркетинг и клиентско изживяване", Amadeus Cytric Solutions, в "Бизнес старт", 13.06.2024

11:00 | 13 юни 2024
Обновен: 14:34 | 13 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Технологиите променят бизнес моделите и екосистемата на цялата туристическа индустрия, като улесняват пътуванията. Това се вижда особено ясно, когато наблюдаваме развитието на изкуствения интелект. AI не е новост - от доста време говорим за Siri, за Alexa, така че него го е имало, но вече е в ръцете на всеки един от нас, за да работим с него. Ние в Amadeus приемаме това много сериозно, имаме стратегическо партньорство с Microsoft и предприемаме всички възможни крачки, за да направим цялото изживяване на пътуването по-безпроблемно и отворено. Това ни помага да се борим с фрагментацията и да се движим по-бързо в рамките на индустрията. Това каза Гьотц Поснер, ръководител на глобален екип "Маркетинг и клиентско изживяване", Amadeus Cytric Solutions, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Гостът коментира въздушния пътнически транспорт и бизнес пътуванията през 2024 година. По думите му секторът се развива и виждаме достигане до нивата от преди пандемията, които продължават да растат, така че през 2023 година са отчетени почти 2 млрд. пътници, а според IATA, Международната асоциация за въздушен транспорт, тези нива в момента се увеличават. 

Консервативни сме по отношение на предвижданията си за данните през 2024 година, каза гостът и добави: "Но същото време сме оптимисти. Като имаме предвид всички данни, които имате и изследвания, смятам, че има позитивна тенденция в увеличаване на цифрите". 

При полетите, свързани с почивки, хората търсят по-евтини полети и се наблюдава увеличен апетит към пътувания, като хората се възползват от предложенията на индустрията, каза още събеседникът. Относно възстановяването на бизнес пътуванията трябва да се вземат под внимание всички фактори. Тук тенденцията е подобна на тази при пътуванията за почивка, но освен че се гледат цените, се търси устойчивост. "Пътуването трябва да отговора на корпоративните изисквания, за да се види как това пътуване да бъде в баланс".

На въпроса как недостига на нови самолети се отразява на авиационния сектор гостът отговори: "Постоянно наблюдаваме, защото когато се види увеличаване на количеството пътници, които трябва да се качат на самолета ние трябва да го изпълним. това правят различните авиокомпании - наблюдават различните тенденции и се опитват да комплектоват флота по този начин".

Как изкуственият интелект помага да се направи цялостното изживяване на пътуването по-добро?  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.