Авиокомпаниите се сблъскват с нови прекъсвания заради атаките в Близкия изток

Въздушното пространство на Иран често се използва от авиокомпании, пътуващи между Европа и Индия или Югоизточна Азия

15:05 | 14 април 2024
Автор: Оливия По и Дани Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Авиокомпаниите претеглят все по-стесняващ се набор от възможности за полети между Европа и Азия, като трябва да се справят със затварянето на въздушното пространство след първата пряка иранска атака срещу Израел.

Няколко страни от Близкия изток, включително Йордания, Ирак и Ливан, обявиха затваряне на въздушното си пространство, след като Иран изстреля дронове и ракети. И Израел, и Иран също наложиха ограничения върху въздушния трафик над тяхното въздушно пространство.

Редица авиокомпании пренасочват или избягват проблемни точки в поредица от решения, които ще удължат времето на полетите и ще увеличат разходите за гориво. Те включват Qantas Airways Ltd., Singapore Airlines Ltd. и Deutsche Lufthansa AG, докато Kuwait Airways заяви, че отклонява полетите далеч от „зони на напрежение“.

Swiss International Air Lines заяви, че ще спре полетите до Тел Авив до второ нареждане и всички техни самолети ще избягват въздушното пространство на Иран, Ирак и Израел.

Израел затвори въздушното си пространство за вътрешни и международни линии в събота, преди да го отвори отново в неделя сутринта.

Йордания, Ливан и Ирак временно затвориха въздушното си пространство за входящи, изходящи и транзитни полети като предпазна мярка. Аман удължи затварянето с няколко часа, позовавайки се на нарастващи рискове в региона, според държавните медии.

Въздушното пространство на Иран често се използва от авиокомпании, пътуващи между Европа и Индия или Югоизточна Азия. Въздушното пространство в Близкия изток е осеяно с рискове и сложности. Авиокомпаниите се борят с набор от предизвикателства, след като инвазията на Русия в Украйна прекъсна достъпа за много превозвачи, налагайки дълги отклонения, които съществуват и до днес.

По-рано по време на войната на Израел срещу "Хамас" в Газа, авиокомпаниите се сблъскаха с множество прекъсвания, основно съсредоточени около Тел Авив, отменяйки полети до или извън страната.

Последните отклонения идват, когато Израел и неговите съюзници, водени от САЩ, отблъснаха отговора на Иран на предполагаема израелска атака срещу посолството на Иран в Сирия на 1 април, при която беше убит висш военен командир. Иран съобщи в събота, че неговите сили са заловили свързан с Израел контейнеровоз близо до Ормузкия пролив.

Дни по-рано Lufthansa, националният превозвач на Германия, спря полетите до Техеран, стъпка, последвана от дъщерния му превозвач Austrian Airlines. Qantas също така временно коригира своите директни полети Пърт-Лондон, които вече ще спират в Сингапур за допълнителното гориво, необходимо за пренасочване около нестабилния регион.

Singapore Air заяви, че полетите ѝ не са прелитали над иранското въздушно пространство. Cathay Pacific Ltd. следи отблизо ситуацията в Близкия изток, но операциите ѝ остават нормални, каза говорител в текстово съобщение в неделя.