Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Уилям Уолш, IATA: Авиокомпаниите имат възможност да увеличат рентабилността си

Уилям Уолш, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), в Клуб "Investor", 08.06.2024

21:02 | 8 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не мисля, че сме стигнали до плато по отношение на доходността или приходите на авиокомпаниите. Смятам, че проблемът за нас е, че все още се възстановяваме от финансова гледна точка. Има още неща, които трябва да направим и мисля, че има добри възможности за индустрията да се развива. Това каза Уилям Уолш, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), в интервю, излъчено в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Със сигурност сме изправени пред предизвикателства – едно от тях е цената на горивото, която продължава да е много висока. Става дума за 291 милиарда долара, което е 31% от разходите. Това е по-високо от нормалното. Нормално виждаме стойности от около 27%. Така че продължаваме да виждаме някои проблеми там, но мисля, че се движим в правилната посока".

Нашата индустрия не е от тези, които имат големи печалби по отношение на маржините. Най-доброто, което сме постигали е 5% нетен маржин през 2015 и 2017, каза Уолш. "Тази година имаме 3,1%. Така че може да се каже, че има възможност за по-нататъшен растеж на маржитиге, но има още много работа".

Относно възможността за растеж при търсенето Уилям Уолш каза, че търсенето в тази обстановка е "доста значително, според мен". "Ще чуете коментари от отделни главни изпълнителни директори за леко смекчаване на търсенето, особено при ваканционните пътувания. Аз смятам, че ако бъдем реалисти, търсенето е дори по-голямо, отколкото очаквахме".

 За прогнозата по отношение на пазарите, които все още се възстановяват и международните пътувания от Азия, които все още се възстановяват спрямо 2019 г. събеседникът каза: "Смятам, че все още има възможност за растеж. Възстановява се по-бавно, отколкото очаквахме, главно заради китайския пазар – полетите от и до Китай. Но смятам, че това е въпрос на време, но не е застой".

"Смятам, че този пазар ще продължи да се възстановява и да върви към нивата от 2019, но ще отнеме малко повече време, отколкото очаквахме". 

Като изключим горивото, има ли проблем индустрията да намали разходите? Но ако индустрията иска да се позиционира на по-устойчива траектория на печалба, не трябва ли да направи нещо повече за разходите? Нормализираха ли се международните полети от Китай и вътрешните? Има липса на нови самолети и двигатели. В каква степен това забавя индустрията и дали в някои аспекти това не е нещо положително, защото налага капиталова дисциплина на сектора?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.