Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Геополитическата ситуация създава възможности за европейските и български бизнеси

Мариета Захариева, основател на "Булгар Биотик", в "Бизнес старт" 28.05.2024 г.

13:00 | 28 май 2024
Обновен: 09:27 | 30 май 2024
Автор: Георги Месробович

С изтеглянето на производствата от Китай се отварят много възможности за европейските бизнеси. Политическата нестабилност в България създава несигурност у инвеститорите, които предпочитат да насочат капитала си в чужди пазари. Но възможностите за правене на бизнес и развитие у нас са големи и се наблюдава връщане на млади хора от чужбина, работещи в сектора на науката, това коментира Мариета Захариева, основател на "Булгар Биотик", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Възможностите пред бизнеса в България са огромни, около развитието на изкуствения интелект, който може да повиши ефективността на труда на компаниите, каза Захариева. "Булгар Биотик" произвежда и изнася пробиотици, като технологията им помага значително в маркетинг сектора, спестявайки време и ресурси.

Гостът обясни, че наблюдава все повече млади хора, които се връщат от чужбина и се занимават в областта на науката, което помага за развитието ѝ. В страната има много възможности за развитие, като гостът каза, че институциите, с които са се сблъсквали са изключително помагащи на бизнесите. Геополитическата ситуация, дори и трудна, създава и възможности за бизнесите у нас. Изтеглянето на европейските производства от Китай позволява то да се случва в Европа.

„Българинът е свикнал да се оплаква и да търси това, което му пречи, а в същото време в България един човек, който иска да работи и има ясна цел, мисия и екип от хора има много възможности човек да се развива. Не мога да кажа, че има пречки.“

Политическата нестабилност, обаче създава пречки за България, като инвеститорите предпочитат спокойна среда и се насочват към инвестиции в други държави, като Румъния. Компанията оперира и на българския и румънския пазар и се забелязва отделянето на повече средства и усилия за грижа за здравето в Румъния.

Работата с европейските държави е изключително лесна на този етап, като в сектора на здравеопазването се срещат пречки в други държави, в които регулациите са различни от тези в ЕС.

Гостът обясни, че се наблюдава засилване на желанието на хората да се грижат за здравето си, като катализаторът за това е пандемията, след която се наблюдава засилено търсене на подобен тип продукти. Тя допълни, че преди пробиотиците са били приемани за нужни, само когато се приема антибиотик, а сега той е популярен сред хората.

С лично отношение, добър пример и мотивация бизнесите могат да задържат младите хора в екипите си. Практическото обучение помага за развиване на кадрите. Бизнесът е търсещ и намира и инвестира в интересните идеи на учените, а в момента има различни програми, които помагат за връзката между бизнес и наука.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.