Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Време ли е за задължителна рамка за човешките права за българския бизнес

Оля Пенева, Българска фондация за бизнеса и правата на човека, "Бизнес старт", 23.05.2024 г.

10:00 | 23 май 2024
Автор: Даниел Николов

Бизнесът подобрява икономиката, създава работни места, но може да има и голямо негативно влияние чрез своите решения, особено в сферата на околната среда и правата на човека. Дискусия, посветена на отговорността на бизнеса за спазване на правата на човека, ще се състои на 26 юни в София, разказа Оля Пенева, Българска фондация за бизнеса и правата на човека, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Пресечната точка между бизнеса и правата на човека е, че работим с хора. Свикнали сме да започваме с процесите и как да ги направим по-ефективни, но за да започнем бизнес ни трябват хора. Започвайки с хората имаме по-добра възможност да разберем какви са техните нужди и къде са рисковете."

Тенденциите в световен мащаб са да има повече прозрачност и отговорност; в България правата на човека предимно се свързват с трудовите права, но "въпреки това не се справяме особено добре", каза Пенева, като посочи дискриминацията и лоши условия на труд.

В момента заради големите миграционни процеси и промените в климата много хора стават по-уязвими и компаниите трябва да са по-подготвени. Рамката за бизнеса и правата на човека, която се прилага от около 20 години, кара компаниите да поставят по-голям фокус върху хората, за да оценят по-добре възможните рискове, каза Пенева. Навременната оценка на тези рискове спомага за постигането на по-добра защита и не трябва да се разчита само на национални законодателства, добави тя.

Трудовото законодателство в България е добре развито и има много добри практики от компании в сферата на човешките права в опитите им да привличат и задържат кадри. Има компании, които проверяват веригите си на доставки за нарушения, каза Пенева.

Ползите от отговорното бизнес поведение са добра репутация и устойчивост и много компании вървят в тази посока. За хората най-важното е да започнат да осъзнават правата си.

"Има едно усещане, че нищо няма да се промени, но компаниите слушат. Ако искаме да променим нещата, можем да говорим с компаниите и този процес става двустранен - само това, че компаниите имат канали за подаване на жалби ще позволи на хората да търсят правата си. Но трябва да бъдем по-смели и да имаме повече образование по темата."

От много години има редица доброволни стандарти за бизнеса и правата на човека, но е време да има задължителни такива, защото доброволните не постигат нужното, особено при големите компании, каза Пенева.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.