Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Английски компании предлагат все по-високи премии на служители, работещи с AI

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 27.05.2024 г.

13:40 | 27 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Работодателите в Обединеното кралство предлагат премия от 14% за работни места, които изискват умения в областта на изкуствения интелект (AI), тъй като бумът в търсенето на тази технология променя пазара на труда. Това разказа Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според проучване на консултантската фирма PwC през последното десетилетие обявите за длъжности, свързани с изкуствен интелект, са се увеличили почти четири пъти по-бързо от средното за останалите работни места. То анализира около 500 милиона обяви в 15 държави и установи, че на всеки 1000 свободни работни места в Обединеното кралство се падат 9 свободни работни места за AI. Това изпреварва глобалния темп на растеж.

В доклада се установява също, че повишаването на производителността, наблюдавано в сектори като финансовите услуги, информационните технологии или професионалните услуги, които са по-силно засегнати от AI, е по-ярко изразено в Обединеното кралство.

Нарастващото търсене на кадри води и до повишаване на заплатите, тъй като компаниите се конкурират за ограничен брой работници с технически умения като машинно обучение. Високата надбавка към заплатите в сравнение с подобни работни места без умения в областта на изкуствения интелект предполага, че този набор от таланти е сравнително малък.

В Обединеното кралство премията може да достигне 27% за юристи с умения в областта на изкуствения интелект или 58% за дизайнери и администратори на бази данни. В световен мащаб средната премия от 25% върху заплатата в САЩ е най-голямата сред всички анализирани държави, а Обединеното кралство е на второ място. 

Рубриката проследи още интересни новини от Обединеното кралство, където ново изследване установява, че вероятността да бъдеш жена на върха на финансовия сектор и сектора на професионалните услуги в Обединеното кралство все повече намалява.

Проучване на Лондонското училище по икономика, сравняващо ситуацията преди и след пандемията, установи, че делът на жените, намиращи се в 1% от най-добре печелещите в индустрията, е намалял до 19,4%. Това е с 0,26 процентни пункта по-малко, отколкото преди пандемията. 

Констатациите идват след като правителството отхвърли призивите в парламентарен доклад за промени за засилване на равенството между половете, като например увеличаване на броя на фирмите, които трябва да докладват за разликата в заплащането на мъжете и жените. В този доклад напредъкът в областта е осъден като твърде бавен, като се подчертава, че в областта на финансите има най-голяма разлика в заплащането на жените и мъжете от всички сектори. 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да откриете тук.