Скок от 1200% на корейска компания за AI чипове тества нервите на инвеститоритe

Hanmi Semi е най-скъпата акция в регионален измерител на аналогични компании, свързани с чипове, спрямо прогнозите за бъдещи печалби

18:19 | 24 май 2024
Автор: Джени Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Скокът на цената на акциите на Hanmi Semiconductor Co. с близо 1200% от края на 2022 г. насам накара някои инвеститори да се опитат да излязат на пазара на фона на високите оценки.

Hanmi Semi е най-скъпата акция в регионален измерител на аналогични компании, свързани с чипове, спрямо прогнозите за бъдещи печалби. Поради това положителните фактори, включително търсенето на свързаното с изкуствения интелект оборудване за производство на чипове на южнокорейската фирма и закупуването на акции от нейния главен изпълнителен директор милиардер, изглеждат повече от напълно оценени.

Чуждестранните инвеститори започнаха да намаляват дела си, след като миналата година вляха пари в акциите. Чуждестранното участие в Hanmi Semi намаля до 13,2% в сряда от 16,5 % в средата на февруари.

„Хората, които купуваха от незнание, напуснаха и сега някои инвеститори се замислят“, казва Юн Джунвон, мениджър на фонд в DS Asset Management Co. Чужденците може би все още са привлечени от потенциала, но вече не са толкова сигурни, докато местните фондове „изглежда се държат въпреки съмненията“.


Hanmi Semiconductor изпреварва Nvidia, Sk Hynix

Само през тази година акциите на компанията са се увеличили повече от два пъти, което ги прави най-добре представящите се в индекса MSCI Asia Pacific, главно поради вълнението около термокомпресорните облигации на компанията. Тя ги доставя на SK Hynix Inc. за използване при производството на високоскоростна памет за компании като Nvidia Corp. Hanmi също така наскоро спечели поръчка от Micron Technology Inc.

Главният изпълнителен директор Kwak Dong Shin е натрупал дял от близо 36% в компанията на стойност 3,7 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg. Непрекъснатите му покупки на акции през последната година, както и очакванията, че Hanmi Semi ще бъде добавена към индекса на големите компании Kospi 200 при прегледа през юни, са два допълнителни положителни катализатора за акциите.

„Много уникално е, че главният изпълнителен директор продължава да купува акции“, казва Ан Хюнсанг, главен изпълнителен директор на Корейския институт за инвестиционни изследвания. „Акциите са много скъпи на базата на съотношението цена/печалба, така че не съм сигурен дали има още стъпки към това рали.“

Hanmi Semiconductor се търгува на цена, която е около 80 пъти по-висока от прогнозната печалба за следващата година, което е повече от всички останали акции в 40-членния азиатски индекс FactSet Semiconductor Index.

Според Юн от DS Asset компанията ще трябва да реализира 1 трилион вона (730 млрд. USD) годишна нетна печалба, за да оправдае настоящата си оценка. За 2023 г. тя отчита нетна печалба от 267 млрд. вона.

Джей Квон, анализатор в JPMorgan Chase & Co., отбелязва, че резултатите са били слаби през миналата година, но Hanmi прогнозира „силно възстановяване“ през 2024 г. с потенциален ръст от спечелването на допълнителни поръчки.

Компанията очаква термичната компресия да бъде „основна“ при производителите на памет за изкуствен интелект през следващите три години и че нейната „превъзходна“ технология ще ѝ помогне да победи конкуренти като ASMPT Ltd., пише Kwon в бележка.

Засега някои инвеститори прибират печалбите си. Акциите затвориха с 0,6% по-ниско в четвъртък, след като по-рано през деня се повишиха с 3,7% след последната оптимистична прогноза на Nvidia и след като Южна Корея представи пакет от стимули на стойност 19 млрд. долара за подпомагане на сектора на чиповете.