Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Акциите и валутите на азиатските пазари поевтиняха след разпродажби на Уолстрийт

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 24.05.2024 г.

09:59 | 24 май 2024
Обновен: 09:59 | 24 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Азиатските акции и валути поевтиняха след разпродажбите на Уолстрийт провокирани от данните за активността, които показаха, че Федералният резерв може да запази лихвените проценти през по-голямата част от тази година.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се насочи към най-лошия си ден от 8 май насам и е на път да отбележи първия си спад от пет седмици насам, тъй като акциите от Хонконг до континентален Китай, Япония и Австралия поевтиняха. Американските контракти се повишиха, след като в четвъртък S&P 500 спадна най-много през този месец.

Сега суаповете напълно остойностяват първото пълно понижение на лихвения процент от страна на Фед с четвърт пункт през декември, в сравнение с ноември ден по-рано. Ръстът на активността при доставчиците на услуги беше най-бързият от година насам, а производствената продукция се разшири с по-бързи темпове. Развиващите се азиатски валути спаднаха заради по-силния долар.

В Япония инфлацията се понижи за втори месец, като инвеститорите продължиха да преценяват дали Японската централна банка има възможност да повиши лихвените проценти през тази година. По данни на Bloomberg доходността на 10-годишните японски държавни облигации надхвърли 1% тази седмица, тъй като пазарите почти напълно остойностяват повишение с 10 базисни пункта на заседанието през юли.

В корпоративния свят Alibaba Group Holding е набрала 4,5 млрд. долара от продажба на конвертируеми облигации, което е едно от най-големите подобни предлагания през последните години.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.