Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

К. Георгиева: AI ще засегне 40% от работните места в света в следващите 2 години

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 14.05.2024 г.

11:10 | 14 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от позициите по света в следващите две години, коментира Георгиева на събитие в Цюрих. Tова каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това“, посочи тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързани с Университета на Цюрих.

„Той (изкуственият интелект) може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, повече неравенство в нашето общество“, допълва тя.

Георгиева заяви, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, визирайки пандемията през 2020 г., както и войната в Украйна. Въпреки че е очаквала повече сътресения, особено заради климатичните промени, икономиката е останала забележително устойчива, каза още лидерът на МВФ.

„Ние не сме в глобална рецесия“, посочи Георгиева, която беше атакувана от протестиращи, призоваващи за действия по изменението на климата и справяне с дълга на развиващия се свят.

„Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, но това не се случи“, посочи тя. „Инфлацията, която ни засегна много силно, отслабва почти навсякъде“, допълни още.

Председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан, който също говори на събитието, каза, че борбата с инфлацията в Швейцария вече е напреднала.

Инфлацията се ускори до 1,4% през април, 11-ият пореден месец, в който покачването на цените в рамките на целевия диапазон на банката за 0-2%.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.