Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кафето поскъпва заради: 1. Силното търсене на робуста. 2. Сушата във Виетнам

Йонатан Аначков, собственик на пекарна за кафе Bug Coffee, "Бизнес старт", 22.04.2024 г.

11:58 | 22 април 2024
Обновен: 12:20 | 22 април 2024
Автор: Даниел Николов

Пазарът на кафе очаква реколтата тази година да задоволи търсенето, но краткосрочни фактори движат цените нагоре, като арабика е поскъпнала с над 35% за последния месец.  Производството е концентрирано в две държави - арабика в Бразилия, и робуста във Виетнам - и всякакви проблеми там имат голям ефект върху пазара. Това коментира Йонатан Аначков, собственик на пекарна за кафе Bug Coffee, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всичко започна не толкова с арабика, колкото с робуста." Над 90% от реколтата на кафе във Виетнам е робуста и всякакви негативни ефекту се отразяват силно на световния пазар, каза Аначков. "Последните няколко години като негативна тенденция Виетнам намаля производството на робуста. Това предизвика притеснения, но основната причина е, че тази година там има липса на валежи и сега се очаква още по-лоша реколта от последните две години."

В същото време интересът към робуста започва да се увеличава, каза Аначков. Увеличаването на пазара за по-скъпи и по-качествени кафета води до засилени опити за включването на робуста към премиум сегмента.  

Поскъпването на робуста кара големите компании да закупуват повече арабика, което е обратно на тенденцията преди години след пострадалата реколта след измръзвания на растения в Бразилия. В годините след това има последователни увеличения на реколтата, каза Аначков, позовавайки се на официални данни.

Цената при сегмента на спешълти кафе, която използва само най-високи и скъпи класове арабика, се влияе от пазарите, но по-голямо значение там имат неща като устойчиво развитие на производството, мерки за опазване на природата, добра среда на труд, разказа Аначков.

"Ние като компания продаваме изцяло спешълти кафета под бранда Bug Coffee, но като установени пекарни други компании се обръщат да изпълняваме поръчки за тях или да създаваме техни продукти."

Напоследък има силна волатилност в цените на тези по-високи класове арабика, каза Аначков.

През последните години спешълти кафетата заемат все по-голям дял в България, макар той да е незначителен на фона на масовите кафета, каза Аначков, като подобна е и ситуацията по света.

"Виждаме все повече и повече места, които отварят и се специализират в спешълти кафета, и все повече места, които търсят нещо различно от установеното на пазара."

Повече за спешълти кафетата в България и по света може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.