В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Специалното кафе - прозрачен и устойчив продукт с голям потенциал

Йордан Дъбов, бариста и основател на Dabov Specialty Coffee, "В развитие", 16.01.2023 г.

17:30 | 16 януари 2023
Обновен: 09:55 | 19 януари 2023
Автор: Антон Груев

По света има над 5 милиона ферми, в които се отглежда кафе и тенденциите показват, че все повече хора му обръщат внимание и искат да пият по-качествено кафе. Това желание е мощен двигател на кафеената индустрия и развива със себе си и много други сфери като самите производители, собственици на кафенета, производители на домакински и професионални машини за кафе. Това разказа Йордан Дъбов, бариста и основател на Dabov Specialty Coffee в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Дъбов поясни, че specialty coffee не е нарицателно за кафе, а категория, която има ясно обособени правила. За да се определя едно кафе като специално, това става с много труд, енергия, финанси и мотивация.

Според прогнози на експерти консумацията на кафе в световен мащаб, включително на специалното кафе, ще се удвои до 2050 година. Дъбов посочи, че специалното кафе заема е под 5% от общия пазар, а в България неговата консумация е под 1% от общата. Той добави, че фермерите, които отглеждат кафе, искат да превърнат част от него в категория specialty, за която получават и по-високи възнаграждения, отколкото при отглеждане на обикновени сортове.

На въпрос къде се развива тази култура на специалното кафе Дъбов отговори, че на много пазари вкусовете на хората се определят от средата и тя насочва потребителите към един или друг тип кафе. Азия е пазар, който няма традиции в консумацията на кафе, но сега местните в страни като Тайван и Индонезия „започват да използват кафето като лайфстайл напитка“ и когато пробват специални видове кафе, които за момента са най-добрите на пазара, е нормално да започнат да ги предпочитат. Поради това.

На въпрос къде се развива тази култура на по-специалното кафе, Дъбов отговори, че на много пазари вкусовете на хората се определят от средата и тя насочва потребителите към един или друг тип кафе. Азия е пазар, който няма традиции в консумацията на кафе, но сега местните в страни като Тайван и Индонезия „започват да използват кафето като лайфстайл напитка“ и когато пробват специални видове кафе, които за момента са най-добрите на пазара, е нормално да започнат да ги предпочитат. Поради това

““Всички имаме желание да пием по-качествено кафе в момента, в който разберем какво значи по-качествено кафе”.

Фокусът на производителите на специално кафе, търговците и тези, които управляват вериги за неговата доставка или го сервират, е насочен към Азия, каза още събеседникът.

Дъбов посочи, че стилът на живот е тясно свързан с качеството на кафето, което се консумира, a от своя страна то е свързано с количеството му. Колкото по-добро е кафето, толкова повече ще изпиете, но не заради цената му, а защото сте отделили време да разберете какво представлява.

Пътят на specialty кафето е също толкова дълъг, колкото и на конвенционалното, но в процеса се променят някои от условията към продукта. Трябва да се отделят дефектните зрънца. Специалното кафе идва от плод, който е перфектно узрял. Неговите костилки ще са много по-вкусни, защото след като се отделят дефектните плодове, кафето се опитва, за да сме сигурни, че то наистина е добро, каза Дъбов.

„Има редица стъпки, през които трябва да премине едно кафе, за да се превърне в specialty. Този процес винаги включва изрезки – онова по-доброто, по-силното, по-сладкото, по-добре узрялото, по-устойчивото и накрая – много по-вкусното и балансирано ще попадне в категорията specialty“.

Във връзка с приетия от Европейския съюз закон, който ще забрани вноса на продукти, свързани с обезлесяване, Дъбов посочи, че имате право да получите информация за всичко, свързано с кафето, което консумирате - производителя, фермата, нейното точно местоположение. Все още новите рестрикции на ЕС не засягат specialty кафето, фермерите не са споделили такава информация, уточни Дъбов.

„Трябва да можем да ви запознаем с фермерите, с тяхното семейство, с практиките, които използват за отглеждане на кафе, какво кафе използват, какви сортове, на коя част от фермата са засадени, как са събрани, как са процесирани и как са стигнали до вашата чаша. Кой ги е транспортирал, кой ги е изпекъл, пакетирал, кога и как преди да получите този продукт, така че има прозрачност по целия спектрум“.

Защо българският пазар е толкова предизвикателен за търговците на специално кафе? Доколко се отрази пандемията и проблемите с веригата на доставките на бизнеса? 

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.