Недостигът на кафеени зърна повишава цената дори на най-евтината чаша кафе

Двуцифрената инфлация в много части на света доведе до най-високите от десетилетия насам сметки за хранителни стоки, което принуди някои потребители да преминат към по-евтини продукти

11:05 | 14 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Глобалната криза на разходите за живот е накарала любителите на кафето да се снабдят с по-евтини напитки. Но недостигът на зърна робуста прави все по-трудно намирането на изгодна чаша кафе.

Въпреки че много любители на кафето предпочитат висококачествените зърна арабика, продавани в кафенетата, робустата обикновено е по-евтина, тъй като дървото е по-издръжливо и изисква по-малко грижи, което улеснява производството на големи количества. Този сорт често се използва в разтворимото кафе, еспресото и смлените смеси, продавани в супермаркетите, които преживяват завръщане, тъй като потребителите, които не разполагат с пари, търсят алтернативи.

Основните производители обаче изпитват затруднения да отговорят на рязкото нарастване на търсенето, като тази седмица цените на едро достигнаха най-високото си ниво от близо дванадесет години.

За потребителите на най-големия пазар на кафе в Европа, Германия, това движение на цените се отразява осезаемо върху цените на дребно, като разтворимите сортове се продават с близо 20% по-скъпо, отколкото преди година, въпреки че инфлацията при кафето на зърна е намаляла. През април ръстът на цените на разтворимото кафе в САЩ също се забави по-малко от този на печеното кафе.

Шансовете за скорошно намаляване на недостига на робуста в световен мащаб изглеждат мрачни. Виетнам - най-големият производител в света - вероятно е събрал най-малката си реколта от четири години насам, след като фермерите се съсредоточиха върху засаждането на по-доходоносни култури като авокадо и дуриан, за да се справят с нарастващите разходи за торове след нахлуването на Русия в Украйна.

В Бразилия, вторият по големина производител на сорта, реколтата е засегната от суша, а в Индонезия също има опасения, че продукцията може да пострада след проливните дъждове.

Въпреки тези пречки през първите шест месеца на текущия сезон в световен мащаб е изнесен по-голям брой зърна от сорта робуста в сравнение с последните три години, но това не е достатъчно бързо, за да се отговори на по-големите нужди. Доставките между октомври и март са с около 4% по-високи в сравнение със същия период на 2021-22 г., по данни на Международната организация за кафе.

"Има толкова голямо изместване на търсенето от кафето с по-високи цени, че дори пазарът не е задоволен от по-високия износ на робуста", казва Джудит Ганес, която ръководи консултантска компания, фокусирана върху стоки като кафето, в Ню Йорк.

Промяната се наблюдава за първи път сред пекарите, които увеличават количеството на робуста, използвана в търговските смеси, за да компенсират по-високите разходи за арабика и сметките за енергия. След това двуцифрената инфлация в много части на света доведе до най-високите от десетилетия насам сметки за хранителни стоки, което принуди някои потребители да преминат към по-евтини продукти.

В резултат на това разтворимото кафе с високо съдържание на робуста се разраства по-бързо от другите сегменти на индустрията, според Агиналдо Лима от Бразилската асоциация на производителите на разтворимо кафе, чиято страна е най-големият производител на разтворимо кафе в света. Водещи компании в други страни, като Nestle SA и индийската Tata Coffee, също отчитат по-голямо търсене на разтворимо кафе в последните си финансови отчети.

Въпреки че зърната робуста са известни с това, че са значително по-горчиви от сорта арабика - отчасти поради по-високото съдържание на кофеин - Виетнам и Индонезия са подобрили качеството на своите зърна, което улеснява пекарите да увеличават разнообразието в смесите, без това да се отразява драстично на вкуса, според Ганес.

Потребителите могат да открият "много интересни вкусове", пиейки робуста, дори ако вкусът е различен от този на кафето арабика, казва Даниел Мунари, бариста, който ръководи и Royalty Quality Cafe в Южна Бразилия.

"Има сладост и киселинност, които са чудесно допълнение и придават баланс на напитката", казва той.