Цената на кафето расте заради лоша реколта и спад в запасите

Световният пазар на кафе се сблъсква с един от най-големите дефицити в последно време, след като сушата и измръзването намалиха бразилското производство

12:55 | 24 август 2022
Обновен: 14:48 | 24 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Огромните запаси от кафе на зърна във Виетнам намаляват - явление, което ще доведе до още по-голямо покачване на световните цени.

Според проучване на Bloomberg сред търговци, до края на септември запасите ще намалеят наполовина спрямо година по-рано. Производството във Виетнам, най-големият доставчик на робуста и вторият по големина производител на кафе в света, също се очаква да намалее през 2022-23 г.

Намаляващите резерви и лошите перспективи за реколтата идват в момент, когато световното потребление на кафе се възстановява от предизвикания от Covid спад. Цената на робуста се повиши със 17% от 10-месечното дъно в средата на юли поради опасенията за доставките от Бразилия до Африка.

Робуста, използвана от производителите на разтворимо кафе, включително Nestle SA - или като смес в еспресото, се завръща. Този сорт, който обикновено е по-евтин от арабиката, е силно търсен, тъй като хората търсят алтернативи, за да смекчат въздействието на нарастващата инфлация.

В Австралия, известна със своя снобизъм по отношение на кафето, супермаркетът Coles Group Ltd. заяви, че кафето за 1 австралийски долар в магазина "никога не е било по-популярно". Това е сериозна промяна в страна, която се гордее с кафенетата си и където хората често дават 5 австралийски долара за напитката.

Наличността на кафе на зърна във Виетнам е намаляла, тъй като доставките са се увеличили със 17% до 1,13 млн. тона през януари-юли спрямо предходната година, според митнически данни. Увеличението на износа е подпомогнато от подобреното предлагане на контейнери и кораби, но може да се окаже трудно за поддържане предвид намаляващите запаси.   

"Притесняваме се" от недостиг до началото на ноември, казва Фан Хунг Ан, главен изпълнителен директор на Quang Minh Coffee Trading JSC в южната провинция Бин Дуонг. Местните производители вероятно държат само около 2 % от годишната си продукция в сравнение с около 13 % година по-рано, каза той.

Световният пазар на кафе се сблъсква с един от най-големите дефицити в последно време, след като сушата и измръзването намалиха бразилското производство. Колумбия се бори да се възстанови от дъждовете, които нанесоха щети на реколтата, докато Хондурас, Гватемала и Никарагуа изчерпват доставките си от реколтата през 2021-22 г. Реколтата на Коста Рика за следващия сезон също показва признаци на свиване, а сушата намали добивите от робуста в Уганда.

"Съществен риск”

Спадът на виетнамските запаси доведе до рекордно високи цени на робуста в провинция Дак Лак, където се добива около една трета от реколтата в страната, до 49 100 донги (2,10 $) за килограм през миналата седмица.

Намаляването на площите за засаждане и повишаването на цените на торовете вероятно ще се отразят на производството през 2022-23 г., казва До Ха Нам, председател на Intimex Group и заместник-ръководител на Виетнамската асоциация за кафе и какао.

Citigroup Inc. намали прогнозата си за производството на кафе във Виетнам през тази и следващата година.

"Това създава съществен риск за перспективата за предстоящия сезон", се казва в доклад на компанията от началото на месеца.