Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ученици създадоха зарядно за телефон на колело и биоразградими капсули за кафе

Деян Дойков, преподавател в ЧЕГ "Проф. Иван Апостолов" , Калина Георгиева и Елица Нанчева, в "Бизнес старт" 22.11.2023.г

12:00 | 22 ноември 2023
Обновен: 12:16 | 22 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Динамо на рамката на колело, което превръща кинетичната енергия в електрическа, като зарежда до две устройства и биоразградими капсули за кафе, създадени от конопено стъбло, които вече се продават и соларно зарядно устройство върху телефонната кутия са част от бизнес идеите на учениците. Екологичен стартъп е напълно възможно да пробие в България, като страната ни е добра среда за стартъпи, но за по-мащабни проекти в чужбина е по-добра среда, това коментираха Деян Дойков, преподавател в ЧЕГ "Проф. Иван Апостолов" , Калина Георгиева и Елица Нанчева, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Бизнес идеята започва с динамо за рамката на колело, което превръща кинетичната енергия към електрическа, като зарежда до две устройства, обясни Нанчева. С идеята си се явяват на хакатон за градска мобилност, на който се класират втори, а след това отиват в Литва, където представят продукта си и вземат награда за хора, които биха изнасяли продукта си извън границите на страната си. След това преработват продукта си, за да е по-модерен, като идеята е насочена към включването на двуколесни

Гостът обясни, че смятат да използват акселераторска програма, след което да търсят финанси, като в момента са в процес на създаване на бизнес план, след ще разработят физически продукт на идеята им.

Георгиева, която разработва биоразградими капсули за кафе, създадени от конопено стъбло, чиито период на разграждане е 1 месец, обясни, че използват 3D принтер и много други иновативни машини за производството им. Тя допълни, че са спечелили награди за продукта си, който има сайт и вече се продава.

Дойков каза, че за да се насърчават учениците да създават бизнеси, трябва да се стимулира ученическата енергия и креативност, като за целта това се случва, чрез учебна компания, която може да реализира идеите и да представя продукти и проекти на състезания.

„Имаше една компания; за зарядно устройство (соларно) върху телефонната кутия, която зарежда телефона при наличие на слънчева енергия, но и при една батерия, която акумулира тази енергия и след това се използва в периоди, в които няма слънце.“

Той допълни, че предприемаческия дух се възпитава в училище, като прилагат система, чрез която по-големите ученици помагат на по-малките в процеса, а малките от своя страна са помощници в реализирането на идеите на по-големите.

Нанчева каза, че най-важното научено в училище е това да не се отказва, тъй като преди реализиране на идеята им, получават отзиви, че е твърде сложно и е трудно да се получи, но с общи усилия на мотивирани младежи постигат резултат.

Според Нанчева реализацията у нас зависи от стартъпа, който човек се опитва да реализира. Тя обясни, че се е запознавала и виждала други млади хора с изключително добри идеи, но понякога те не биха пробили у нас и може би би било по-лесно да реализират идеята си в чужбина.

Георгиева смята, че екологичен стартъп е напълно възможно да пробие в България, като страната ни е добра среда за стартъпи, но за по-мащабни проекти би гледала извън България.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.