Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българските общности в чужбина помагат на бизнеса за завладяване на нови пазари

Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ, в "Бизнес старт" 16.04.2024 г.

12:05 | 16 април 2024
Обновен: 14:35 | 16 април 2024
Автор: Георги Месробович

България е разпознавана като качествена ИТ дестинация по цял свят, а нашите компании опериращи на чуждите пазари градят отношения с българските диаспори там. Бизнес дипломацията е обсъждана тема в ИТ средите у нас, като всяка компания може да работи за създаването на дипломатични мостове. България е добра дестинация за правене на бизнес и реализация на технологични проекти, но за да се превърне в регионален лидер в новите технологии и иновациите трябва да се изгради конкурентно предимство, това коментира Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Проектът на външнополитическа стратегия идентифицира осем ключови за България стратегически цели. От тях е и външнополитическата дипломация в полза на българския бизнес и икономическия просперитет, както и регионално лидерство в иновациите и новите технологии.

Темата е широко обсъждана в ИТ средите, като нагласите са, че всека една компания може да бъде бизнес посланик, който да работи за добрия имидж на България и представянето и в чужбина, каза Шидероф. По този начин се създават дипломатически мостове, а когато доброто име на страната се разпространи, то ще се отрази благоприятно и тук.

Тези връзки се създават с успешни бизнес истории от страната и добрата комуникация между българските компании и чуждестранните им партньори. Гостът обясни, че България е разпознавана като качествена ИТ дестинация по цял свят, като компанията ѝ работи на 28 пазара и с 400 клиенти в различни краища на света. Тя допълни, че успешно си партнират с представители на различни държави и организират събития в чужбина, включвайки българската диаспора там.

България е добра дестинация за правене на бизнес и реализация на технологични проекти, но за да се превърне в регионален лидер в новите технологии и иновациите трябва да се изгради конкурентно предимство.

„Смятам че България е водеща със създаването на конкурентно предимство. На първо място наслагването исторически на един устойчив ИТ сектор, един много солиден фундамент, като от 20-30 години има добри компании, които работят в сферата и създават софтуерни продукти всеки ден. На второ място успешните истории – щастливи бизнеси и завършени проекти, хора които са препоръчали България. И на трето място талант и добри, образовани, умни и амбициозни хора.“

Тя допълни, че България не трябва още да се представя като евтината дестинация.

Освен външнополитическата стратегия и дипломацията е нужна подкрепа от държавата, която да обърне внимание на сектора и проблемите му. Инвестицията в образование е изключително важна. БАСКОМ продължават усилията за увеличаване на технологичните училища в страната, но без държавна подкрепа няма как да бъде постигнат желаният резултат.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.