Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Илиан Георгиев, БАКБ: Лихвите по жилищните кредити ще останат ниски и през 2024 г.

Илиан Георгиев, член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директнор на БАКБ, в "Бизнес старт" 06.12.2023 г.

09:00 | 7 декември 2023
Обновен: 09:47 | 7 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Основната характеристика на нашата банкова система е голямата ликвидност и това, че в момента тази ликвидност е със източник България. Като че ли пикът на най-високите лихви премина. При нас ще има все пак някакво покачване, но ще останем с едни от най-ниските лихви по ипотечните кредити в Европа, това коментира Илиан Георгиев, член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директнор на БАКБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Данни на БНБ, от началото на тази година до октомври, сочат, че печалбата на банковата система нараства със 75%, достигайки 3 милиарда лева, а нетният лихвен доход нараства с 1,4 милиарда и достига 4 милиарда лева.

Тези числа се дължат на високата ликвидност на българските банки, която спира шоковете извън страната, дава възможност да не се вдигат рязко лихвите на кредитополучателите и позволява генерирането на нетен марж, каза Георгиев.

„Основната характеристика на нашата банкова система е, че в момента тази ликвидност е със източник България, това са български депозити на граждани, български депозити на фирми. Щеше да има изключителен риск, ако имахме ликвидност, която е внесена отвън“.

Предупреждението на БНБ за нарастване на кредитите има ефект, тъй като наблюдаваме увеличение на буферите и изискванията за капиталови покрития на заемите, което води до това банките да лишат акционерите си от дивидент.

Гостът обясни, че се отчита повишение на цените на апартаментите, но то е заради завишеното търсене и високото качество на новото строителство. Като по-голямата част от покупките на имоти е с цел жилища, като недвижимостта винаги се е считала за убежище при инфлация.

А за прогнозата си за жилищните кредити догодина.

„Мисля че ще останат. От друга страна, не забравяйте, че вече говорим за това, че централните банки по-скоро ще обърнат тренда на повишаване и се очакват намаления на базовите лихви през второто полугодие на 2024 г. и такива са индикациите; Като че ли пикът на най-високите лихви премина; При нас ще има все пак някакво покачване, но ще останем с най-ниските лихви в Европа.“

С наличието на две войни традиционните пазари се променят или изчезват, а банките се фокусират върху преоценка на рисковете при кредитните си клиенти, с цел да се намали рискът. Израел е търговски сътрудник на България и войната в Близкия Изток би трябвало да се отрази на обема на инвестициите, каза гостът.

Георгиев обясни, че от БАКБ от дълго време работят в по-зелено направление, като ролята на банките е да насочват ресурс към икономиката, за това е важно да помогнат на бизнеса да разбере нуждата от ESG.

Стандартите ще доведат до увеличения на капиталовите изисквания, ако кредитите са насочени към неекологично чист бизнес, което ще стимулира банките да се фокусират към по-зелената част от икономиката, смята гостът. Друг вариант е кредитиране към по замърсяващ бизнес, който има програма за преход към по-зелено управление.

Банките работят усърдно за приемането на страната ни в еврозоната, каза гостът. След приемане на еврото първоначалната тежест, от обмена на валута, ще падне върху банките, но не се очаква рязък скок при лихвите или трусове в банковия сектор, обясни гостът. Има защитни механизми в проектозакона за въвеждане на еврото у нас, които регламентират, лихвите в евро да не могат да бъдат по-високи от тези, които са били в лев, допълни гостът. До 2025 г. се очаква все още да имаме доста ликвидност в банките, което ще гарантира за по-спокойна среда.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.