Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Интересът на българските студенти към университети в Италия расте с 10-12% годишно

Димитър Александров, управител на консултантска агенция за образование в чужбина „Скай Лайнс“ и Ева Ангелова, част от екипа на Конфиндустрия България, в "Бизнес старт", 11.10.2023

12:30 | 11 октомври 2023
Обновен: 13:39 | 11 октомври 2023
Автор: Галина Маринова

От година на година интересът на българските студенти към обучение в италиански университети се увеличава средно с 10-12%. Италия и Нидерландия, за европейските студенти, не само за българските, са двете най-популярни дестинации, заедно с Германия. Това коментираха Димитър Александров, управител на консултантска агенция за образование в чужбина „Скай Лайнс“ и Ева Ангелова, част от екипа на Конфиндустрия България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"За някои специалности Италия е водеща дестинация - архитектура, инженерни науки. Политехническият университет в Милано е един от най-добрите в Европа. Има все повече програми на английски език и привлича доста интерес. Освен това когато става дума за образование, свързано с мода, дизайн и други подобни области, погледът естествено пада именно върху Италия. Но трябва да призная, че напоследък в италианските университети има програми на английски и в областта на медицината, икономиката, бизнеса и много други". 

Българските студенти също предпочитат инженерните науки, архитектурата, модата и дизайна, когато отиват да учат в Италия, каза още Александров. "Разбира се има и такива, които учат икономика, както и други специфични специалности, характерни за Италия, като продукция на храни и напитки". 

Предпочитанията на студентите към различните европейски държави, в които да продължат образованието си, през последните години се променят, като дълги години Великобритания бе дестинация номер едно, заедно с Германия. Но, за да учиш в държавен университет на бакалавърско ниво в Германия, трябваше да се знае немски език. Днес все повече програми се предлагат на английски език. 

"Веднага след Брекзит първата дестинация, която спечели студенти за сметка на Великобритания беше Нидерландия, защото местните университети предлагат над 2000 програми на бакалавърско ниво на английски език. Следващата дестинация е Италия. На Италия й трябваше малко време, за да може да предложи на бакалавърско ниво програми на английски език. Голяма част от университетите извън Великобритания предлагаха на магистърско ниво програми на английски език, но през последните шест-седем години се развиха такива и на бакалавърско ниво и интересът съответно се повиши". 

Да отидеш да учиш далеч от родината, си има и своите предизвикателства. Има младежи, които малко по-трудно се адаптират, но когато има мотивация всички трудности са преодолими, категорични бяха гостите.

Генерален тренд, не само за Италия и не само за български студенти, е, че 90% от студентите, които отиват да учат в чужбина записват бакалавърски програми, посочи Димитър Александров. След това, в магистърска степен, те не винаги продължават обучението си в дестинацията, която са избрали за своята бакалавърска специалност. 

Италианският бизнес в България има доста стабилно присъствие, каза Ева Ангелова. "За миналата година Италия е един от основните икономически партньори на страната, като се нарежда на трето място по търговски обмен и е в топ-пет чуждестранни инвеститори за миналата година с 203 млн. евро преки инвестиции".

Какви са ползите за един студент, когато учи в Италия и след това се върне в България, за да се реализира? По какъв начин Италия привлича студентите? Как италианският бизнес в България насърчава обучаването на български студенти в Италия? Как могат да се реализират студентите, завършили в Италия, когато се върнат в България? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.