Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Какви са наградните фондове в Азиатската Шампионска лига

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 29.09.2023 г.

13:22 | 29 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изпълнителният комитет на Азиатската футболна конфедерация (AFC) официално обяви нови наградни фондове за местната Шампионска лига от сезон 2024/25. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт"  с водеща Роселина Петкова.

"Президентът шейх Салман бин Ебрахим Ал Халифа обяви голямо преструктуриране с три турнира, по подобие на Европа. Общо 76 клуба ще участват в трите състезания и най-много ще има в Азиатската Шампионска лига – 24. AFC одобри и най-голямата парична награда в историята на азиатския клубен футбол. Шампионът на континента ще вземе 12 милиона щатски долара, вместо 4 млн. долара. За второто място са предвидени 4 млн. долара вместо 2 млн. долара. Беше обявено и създаването на женски азиатски клубен футбол. Първата в историята Шампионска лига за жени първоначално ще бъде турнир с покани. Шейх Ал Халифа обяви, че това е важна стъпка за разрушаването на обществените бариери между половете. При дамите също ще има наградни фондове, които ще бъдат обявени на по-късен етап", каза още Коларов.

Но каква сума ще получи победителят в Европейската Шампионска лига и по-голяма ли е от тази на Азиатската Шампионска лига? "На Стария континент сумите все още са по-големи. За новия сезон победителят ще вземе 21,6 млн. долара, докато за подгласника са предвидени почти 16,5 млн. долара. Разбира се, клубовете отделно ще печелят от всяка победа, равен и класиране в по-горна фаза. Максималната сума в Европейската Шампионска лига, която победителят може да спечели, ако постигне само победи, е малко над 90 млн. долара. От Азиатската футболна конфедерация още не са обявили цифрите, базирани на представянето, но се предполага, че ще са малко по-ниски. В тези суми не включваме и останалите приходи от телевизионни права, продажба на билети и т.н.", каза още гостът.

Повече за мачовете на Григор Димитров и националите на България по волейбол може да гледате във видеото.

Още новини от света на спорта може да намерите на Gol.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.