Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът има място в образованието, защото учениците мислят прагматично

Людмила Борисова, начален учител в СУ "Св. Климент Охридски" - гр. Аксаково, ''Бизнес старт'', 07.07.2023 г.

12:36 | 7 юли 2023
Обновен: 14:00 | 11 юли 2023
Автор: Милен Симеонов

В бюджет 2023 се предвижда учителските заплати да бъдат в размер на 125% от средната заплата за страната. Темата със заплатите често се употребява за политически цели и резултатът е негативно настройване на обществото срещу нашето съсловие, сякаш не работим достатъчно, а пък получаваме заплати. Аз съм на мнение, че качеството на образованието не бива да зависи от заплащането. В годините съм видяла истинската отдаденост на колегите, въпреки многото пречки като заплащането, липсата на уважение, моментните състояния в държавата и т.н. Смятам, че качественото образование е резултат от ефективното сътрудничество между родители, учители, държавата, която да ни подкрепя с различни проекти и програми и бизнесът, който да ни дава визия за бъдещето. Разбира се доброто възнаграждение е стимул за усъвършенстване. Това каза Людмила Борисова, начален учител в СУ "Св. Климент Охридски" - гр. Аксаково, в предаването ''Бизнес старт'' с водеща Роселина Петкова.

Според Борисова взаимодействието между училището, образованието и бизнеса става все по-силно и се налага да е така. Тя изтъква, че съвременното поколение от ученици отива на училище не просто за да ''изкара'' часа, а с желанието да придобие знания, които ще им бъдат полезни в живота след това и тук се намесва бизнесът, който им помага да получат определени умения и знания, с които да намерят своето място в живота.

''Наблюдението ми в последните години е, че идват колеги, които са млади и амбициозни, но за жалост не се задържат дълго в системата, защото в днешно време на учителя са вменени много повече отговорности. Това е една професия, в която получаваме много от учениците, но и която може да те изхаби.''

Борисова подчертава тежестта на бюрокрацията в училище, попълването на хиляди доклади и справки, които до някаква степен възпрепятстват учителите да бъдат ''по-даващи'' на учениците си. Според нея дигитализацията би могла да облекчи тази административна част. 

''Това, което не ми харесва са реформите, които са на парче, някакви кръпки, с които в момента се акцентира само върху един проблем. Просто нямаме генерална политика за устойчивост на образованието.''

Как българският учител се справя в дигитална среда и какво е необходимо, за да може все повече да се усъвършенства този процес?

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.