Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Без промени, голяма част от болниците, които сега работят в България, ще затворят

Д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, в "Бизнес старт", 24.01.2023

13:04 | 24 януари 2023
Обновен: 11:02 | 26 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Без да се взимат някакви мерки от държавата, за да се предотврати закриване на болници, голяма част от лечебните заведения, които сега функционират, ще затворят врати. Трудовият потенциал в лечебните заведения отдавна е на ръба. Това каза д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Лекарите са много възрастни, медицинските сестри - още по-възрастни. През следващите 5-6 години, независимо от това какво възнаграждение ще обявяват лечебните заведения, няма да могат да попълнят персонала, който е необходим, за да се извършва нормална дейност". 

Промените, които бяха одобрени на първо четене от Народното събрание, дават възможност, "когато договаряме цени и обеми с НЗОК да поставяме условия, че част от тези цени ще трябва да отиват за минимални възнаграждения на работещите по договор с НЗОК", каза д-р Маджаров. "Много е важно да се подчертае, че договорът със Здравната каса не е задължителен и желанието е от страна на лечебните заведения". 

"До това решение се стигна, защото дълги години, договаряйки се, както пише в закона, само за цените на медицинските услуги, се надявахме това автоматично да води до подобряване на заплащането на лекарите и медицинските сестри. Стана ясно, че в една голяма част от лечебните заведения това не се случва. Под различни предлози - недостиг на средства за консумативи, недостиг на лекарства или покриване на други разходи, но в крайна сметка води до ниско заплащане на лекарите и сестрите, което влияе върху цялата система на здравеопазването". 

Ако имаш доходи от своя стопанска дейност, определяш приоритетите си така, както си решиш. Но стигнахме до момент, в който Здравната каса, като инструмент за формиране на здравна политика ще трябва заедно с Българския лекарски съюз да гарантира някакво ниво на заплащане, обясни гостът. Той обясни, че голяма част от условията, при които работят болниците също се договарят с БЛС и НЗОК и това не е прецедент.

"Има и противници на това решение, които казват, че никой няма право да се меси как се формира политиката по доходите. Но досега се живееше в условия, при които ние, като договарящи рамковия договор, се намесвахме в това как точно да изпълняват медицинските услуги, при какви услуги, с какъв брой лекари. Всеки, който иска да развива бизнес в болниците, се съобразява с определени условия. Тези, които работят добре, се справят отлично и без това условие, което ние ще договорим в средата на пролетта". 

Как трябва да се промени първичната здравна помощ? Как трябва да се промени работата на личните лекари? Как трябва да се промени здравеопазването в труднодостъпните региони на България? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.