Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Huawei превъзмогна санкциите на САЩ и отчита печалба за 3-то поредно тримесечие

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 30.12.2022

13:05 | 30 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Huawei Technologies Co. отбеляза третото си поредно тримесечие на растеж, обявявайки завръщане към нормалния живот след преодоляването на множество ограничения от страна на САЩ през тази година, разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Приходите от продажби на компанията са се увеличили със 7,2% до 191 млрд. юана (27,4 млрд. долара) през декемврийското тримесечие, показват изчисления на Bloomberg на базата на годишни данни, след като компанията е създала нови източници на приходи от области като интелигентните автомобили и облачните услуги. Продажбите през 2022 г. възлизат на 636,9 млрд. юана, съобщи базираната в Шънджън компания, което е незначително увеличение спрямо предходната година.

Huawei се опитва да отвори нови пазари и бизнеси, след като ограниченията за износ на технологии от САЩ унищожиха бизнеса ѝ със смартфони - за кратко най-големия в света - и ограничиха продажбата на модерно оборудване на развитите пазари. Сред тези търговски ограничения е забраната за производители на чипове като поддоставчици, които произвеждат полупроводници, проектирани от Huawei, което на практика прекъсва бизнеса ѝ с проекти HiSilicon. 

Huawei търси и алтернативни източници на приходи, като продава патенти, технологични услуги и безжично оборудване на нови клиенти - от производители на автомобили до въглищни мини и индустриални паркове. Тя започна да събира лицензионни такси от най-големите световни марки смартфони, включително Apple Inc. и Samsung Electronics Co. 

Проблемите с Covid-19 в Китай продължават да възпрепятстват производството на iPhone на Apple Inc., но местните операции започват да догонват търсенето на по-скъпите модели Pro. 

Времето за доставка на крайните продукти до потребителите в САЩ, поръчали най-новите модели iPhone Pro, се подобрява спрямо отчетените по-рано тази година 40 дена изчакване, изтъква J.P. Morgan.

В САЩ и Китай уебсайтовете на Apple показват време за доставка на модели Pro около една до две седмици. Някои от тези модели и съответните цветове са налични за незабавно вземане в някои магазини на Apple в тези страни.

Модели като iPhone 14 Pro Max, който започва на цена от около 1100 долара, са неразделна част от стратегията на Apple за увеличаване на приходите, когато растежът на общия глобален пазар на смартфони се забавя. Тази стратегия претърпя удар през октомври, когато огнища на Covid-19 засегнаха основната производствена база за моделите iPhone Pro, управлявана от Foxconn Technology Group в Джънджоу.

Първоначално работниците във фабриката трябваше да пътуват само между работните си места и общежитията поради строгите мерки, наложени от Пекин за овладяване на разпространението на заразата. Това накара някои работници да избягат, а други да се сблъскат с полицията в бурни протести, възпрепятствайки производството.

Сега, когато Китай премахна повечето мерки, водещият проблем във фабриките в страната остава здравето на работниците. Смята се, че в цялата страна десетки милиони китайци са заразени с коронавируса.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.