Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проектите на 70% от фирмите по ПВУ са неуспешни заради екологични изисквания

Димитър Конев, управител на "Новек", "Бизнес старт", 30.11.2022 г.

12:28 | 30 ноември 2022
Обновен: 12:54 | 30 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Голяма част от компаниите, подали проекти по първата част на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за технологична модернизация, са били дисквалифицирани, защото не са успели да обяснят как защитават околната среда. Кандидатстването на парче с един проект не е добра стратегия за компаниите, като те трябва да се стремят да имат проекти по всички възможни програми, за да могат настина да станат устойчиви. Това каза Димитър Конев, управител на "Новек", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Между 60%-70% от фирмите наистина са отрязани заради това, че не са обосновали добре по какъв начин спазват принципа за ненанасяне на значителни вреди, което е основен принцип на ПВУ."

Фирмите трябва много внимателно да четат насоките с въпроси и отговори при подготовката на своите проекти, като към всяка програма има административна оценка, която подробно описва нужните стъпки, за да не бъде отхвърлен един проект, каза Конев. Фирмите нямат право да поправят проектите си и са дисквалифицирани, но засегнатите са само по първата част на ПВУ за технологична модернизация, като има още четири, добави той.

По замисъла на плана фирмите в България и цяла Европа трябва да се възстановят от Covid кризата, като станат устойчиви на новите предизвикателства, което включва поемането на ангажименти като действия за справяне с климатичните промени, напомни Конев.

"Всяка една машина, всяка инвестиция в предприятието трябва да бъде съобразена и обоснована по този начин - както искаме да бъдат дигитализирани, така искаме да сме сигурни, че машините няма да вредят на околната среда."

Според Конев критериите за оценка на проектите са "повече от ясни", като с особено внимание се следи какви са поетите ангажименти и как ще се изпълняват.

"Първо имам декларативен принцип, че ще се спазва принципа за ненанасяне. След това на много места е достатъчно наблегнато, че ако нямате обосновка, няма да продължите напред - не е написано нямате "добра обосновка", а нямате обосновка. Най-важното е, че това е ангажимент, който поемате - не е достатъчно едно предприятие да напише, че ще опазва околната среда, то специфицира какъв ангажимент поема и след като проектът му бъде одобрен и реализиран, то трябва да спазва този ангажимент."

При проектите за технологична модернизация експертите следят колко добре фирмите управляват ресурсите и колко са печеливши, каза Конев. При проектите за повишаване на информационни и комуникационни технологии големината на маржа на печалба няма да носи повече точки.

"Кандидатстването не е самоцел - трябва да имаме визия за бизнеса. Най-добрите проекти се получават, когато бизнесът го прави, без значение дали може да го финансира по програма или не."

Има силен интерес към ПВУ - 4 000 компании са кандидатствали по първата част, а близо 6 000 по втората. Докато програмата за техническа модернизация е само за производствени предприятия, останалите четири части от ПВУ обхващат на практика целия бизнес в България.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.