Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Г-20 се оказа неефективен инструмент за преодоляване на глобалните проблеми

Проф. Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения“, УНСС, в „Бизнес старт”, 17.11.2022 г.

13:07 | 17 ноември 2022
Обновен: 13:27 | 17 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Срещата на лидерите на държавите от Г-20 в Бали донесе много разочарования и на нея не се очертаха конкретни идеи за преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправен светът. Предвид тези разочарования остават съмненията колко ефективен инструмент за поддържане на диалог може да бъде тази организация. Това каза проф. Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения“ в УНСС, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

На срещата в Индонезия се видяха много сериозни различия по отношение на основните въпроси на нашето време – войната в Украйна, климатичните промени и ситуацията след Covid кризата.

Оказа се, че надеждите,  че този механизъм може да даде възможност за поддържане на диалог и взаимодействие между ключовите фактори в съвременния свят, породиха разочарование.

Видя се, че повечето страни подкрепят Украйна в този военен конфликт, но очевидно не всички. По климатичните промени позициите са известни от срещата  на ООН в Египет, където на практика нямаше сериозна дискусия. По думите на проф. Динков светът все още не е готов да превключи на друга вълна и да търси други решения за енергийно осигуряване за производство на блага. Засега светът разчита на въглеводородите, на петрол, на газ и не може да мине без използването на енергийните запаси на територията на Русия.  

„Това много ме притеснява, защото рано или късно светът ще тръгне към овладяване на тези ресурси, а това може да означава апокалипсис”.

Що се отнася до икономическите проблеми и очертаващата се рецесия, отново и по този въпрос не се получи сближаване на позициите, каза събеседникът.

По отношение на икономическото влияние големият проблем е съперничеството между Съединените щати и Китай. В този контекст срещата между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин беше важна.

САЩ продължават да възприемат Китай като основна заплаха за тяхното лидерство, но положиха много специални усилия да не допуснат пълно изолиране на Китай, защото преценяват, че това би било голяма опасност и може да доведе до по-нататъшно сближаване между Китай и Русия.

„Това, което за мен е обнадеждаващо, е, че САЩ приложиха много прагматичен подход, подходиха внимателно,  дори и ако вземем предвид  събитията около падналата ракета в Полша. Съединените щати успокоиха нещата”.

Голямата битка в съвременния свят е между САЩ и Китай, тя ще продължава и в този контекст ще се развиват по-нататък международните отношения. Успокояващо е, че двете държави приеха в Бали да поддържат диалог помежду си, макар да има червени линии между тях и те са свързани преди всичко с Тайван.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.