Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Трудностите пред Сунак: по-слабо влияние, вътрешни разногласия, бремето Brexit

Мария Спирова, журналист, Бизнес старт, 26.10.2022

11:40 | 26 октомври 2022
Обновен: 11:50 | 26 октомври 2022
Автор: Николета Рилска

Основното предизвикателство пред Риши Сунак е, че ще разполага с много по-малко лостове спрямо предишни премиери на Великобритания. Това заяви журналистът Мария Спирова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Спирова изтъкна, че пред Сунак има предизвикателства от вътрешнополитически характер. „Зад него няма армия (в лицето на представители на Консервативната партия), готова безпрекословно да изпълнява всичко, което той каже“, посочи тя.

Журналистът добави, че Кралството излиза в тежко състояние от коронавирусната криза, а отраженията на Brexit вече се виждат.

„Влязохме в мандата на Лиз Тръс с еуфорични послания за растеж, с приказка, която отричаше реалността на сериозната бедност, която очаква мнозина във Великобритания. В рамките на 45 дни ние трябваше да излезем от тази приказка“.

Спирова отбеляза, че данъчните облекчения, заложени в програмата на Тръс, вече не просто са минало – „в момента правителството тича в обратната посока“. Тя обясни, че има отстъпления във всички планове и даде за пример подкрепата за сметките на бизнеса и домакинствата, която ще остане валидна шест месеца, а не две години.

„Великобритания изгуби репутацията си и британските правителства ще трябва да се съобразяват с тази нова реалност“.

Според Спирова „предстои период на свиване на икономиката, който дори човек с интелекта на Риши Сунак няма да може да избегне“. По нейни думи в неговия кабинет основни фигури ще са финансовият министър Джеръми Хънт – който трябва „да затегне коланите“; министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман и  Джеймс Клевърли, който трябва да продължи да подържа политиката на стриктен имиграционен контрол.

„Отворен въпрос са редица други вътрешнополитически предизвикателства - Ирландия, Северна Шотландия“.

По отношение на външната политика на Великобритания –и по-конкретно подкрепата на страната спрямо Украйна – Спирова не очаква промени.

„Ако има нещо, за което наистина ние трябва да признаем тяхното обединения и тяхната принципност (на британците), то се оказа обединението около войната в Украйна… Великобритания е един от най-щедрите донори на екипирането и въоръжаването на Украйна, нямаме никакви индикации, че това ще се промени“.

Гостът изтъкна още, че „Великобритания в крайна сметка трябва наистина да запази позициите си на глобален лидер. В момента те се дължат на позициите ѝ във външната политика“.

Спирова коментира и отношенията между Лондон и Вашингтон след Brexit. Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.