Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хората регистрират смешни домейни, за да привличат повече трафик

Методи Дреновски, главен изпълнителен директор на "СуперХостинг.БГ", в „Бизнес старт”, 01.09.2022

13:00 | 1 септември 2022
Обновен: 14:57 | 1 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Бизнесите най-често създават домейни, които са с тяхното име и марка, за да бъдат идентифицирани, но има хора, които се вълнуват от определени текущи тенденции в социалните мрежи и от изрази, които са актуални. Те регистрират домейни, които са интересни, смешни и така разчитат на привлекат повече трафик. Това разказа Методи Дреновски, главен изпълнителен директор на "СуперХостинг.БГ", в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Ако домейнът не е развит -  тоест да има сайт на него, който да е станал достатъчно популярен и собственикът да има интерес да продължи да го ползва - то в повечето случаи домейнът не се подновява и изтича. После хората регистрират следващия домейн, който е актуален.

Имената при регистрация се наемат за период от време – за колкото сте заплатили. И те са ваши за този период. Ако не ги заплатите след това, те стават свободни за регистрация от други хора, поясни Дреновски.

„Ако домейнът е развит, няма смисъл да се сменя, защото ще се загуби целият трафик към него”.

За домейни се предпочитат изрази и теми свързани с образованието, здравето и спорта, каза събеседникът.

Преди няколко години се появиха нови разширения на домейни, например .online; .website, освен популярните, които бяха: com, org, net, bg. В някои от старите разширения вече няма свободни имена и затова се появиха нови разширения, в които все още има свободни домейни.

„Цените на хостинг услугите се променят във възходяща посока и на година има 10-20% актуализация на цената”.

Що се отнася до обезпечаване на киберзащитата на сайтовете Дреновски каза, че един от най-важните компоненти за гарантиране на сигурността е да не се слага лесна парола. Паролите трябва да са с букви, цифри и специални символи. Друг важен компонент е въвеждане на двустепенна верификация. Отделно всички сайтове трябва да бъдат периодично обновявани до последните версии на системите, които ползват, посъветва събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.