Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Призоваха Apple и Google да забранят TikTok заради риск за сигурността

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 30.06.2022

15:45 | 30 юни 2022
Обновен: 17:00 | 30 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Американски регулатор призовава Apple и Google да премахнат притежаваната от китайците компания TikTok от своите магазини за приложения, като се позова на рисковете за сигурността, които представляват данните, събирани от сайта за кратки видеоклипове за американските потребители. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Ясно е, че TikTok представлява неприемлив риск за националната сигурност поради широкообхватното събиране на данни, съчетано с очевидно неконтролирания достъп на Пекин до тези чувствителни данни", пише членът на Федералната комисия по комуникациите Брендън Кар в писмо до Apple и Google, подразделение на Alphabet Inc.

Американската армия вече забрани на своите членове да използват TikTok на издадени от правителството устройства, като се позова на риска за сигурността.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп (2017-2021 г.) се стремеше към широка забрана на популярното приложение, но действията в изпълнение на неговата заповед в крайна сметка бяха блокирани от две отделни решения на федералните съдилища.

Администрацията на Байдън отмени изпълнителните заповеди на Тръмп миналата година и реши да не обжалва, като вместо това заяви, че ще проучи дали TikTok и други приложения, контролирани от чуждестранни противници, представляват заплаха за сигурността на САЩ.

Но оттогава администрацията на Байдън се движи предпазливо в усилията си за затягане на федералните правила, насочени към рисковете за националната сигурност, породени от приложения, притежавани от чуждестранни компании, което предизвика критики, че администрацията не приема въпроса сериозно.

Компанията TikTok, която е собственост на базираната в Пекин ByteDance Ltd., заяви, че използва криптиране и мониторинг на сигурността, за да защити данните на потребителите, и че процесът на одобрение на достъпа се контролира от екип по сигурността, базиран в САЩ.

„TikTok последователно твърди, че нашите инженери на места извън САЩ, включително в Китай, могат да получат достъп до данни на американски потребители при необходимост в рамките на този строг контрол", заяви компанията.

Американската технологична компания Snap Inc. стартира абонаментен план, който отключва ексклузивни функции в приложението Snapchat срещу месечна такса, превръщайки се в най-новата социална медийна платформа, която търси приходи извън рекламата.

Планът, наречен Snapchat+, ще струва 3,99 долара на месец и ще дава на потребителите достъп до така наречените от компанията ексклузивни, експериментални и предварителни функции, като например индикатор, който показва колко приятели се интересуват от публикуваните истории. Snap заяви, че функциите ще се развиват с течение на времето и някои от тях в крайна сметка ще станат достъпни за по-широката потребителска база.

Стартът се случва, след като през последните години Twitter Inc. и Facebook на Meta Platforms Inc. пуснаха подобни абонаментни планове, за да печелят пари от най-запалените си потребители, предлагайки им допълнителни функции.

Snapchat е платформа за ефимерни съобщения с над 300 милиона активни потребители, които могат да обменят снимки и видеоклипове с размер на байтове с други потребители.

Подобно на други компании за социални медии, тя се сблъсква с редица проблеми, като например промените в политиката за защита на личните данни на Apple Inc., които затрудняват продажбата на таргетирана реклама, и войната в Украйна, която накара някои рекламодатели временно да спрат кампаниите си.

Това се случва и след като миналия месец Snap отправи предупреждение, че приходите и печалбата ѝ за второто тримесечие ще бъдат по-ниски от по-ранните прогнози поради макроикономически насрещни ветрове, което Wall Street възприе като зловещ знак за пазара на дигитална реклама. Компанията също така заяви, че ще забави наемането на служители и ще свие разходите си.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.