Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Задава ли се перфектната буря за мебелния бранш в България

Христо Йовчевски, собственик и управител на „Рико Стил“-Троян, в „Бизнес старт”, 27.06.2022

12:25 | 27 юни 2022
Обновен: 16:35 | 27 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

В мебелния бранш в момента в България има остър дефицит на дървесина. Украйна беше най-близкият и най-значим наш партньор и оттам влизаше почти 70% от дъбовата дървесина и около 40% от буковата дървесина за мебелните и дървообработващите предприятия. Войната ни лиши от достъпа до тази суровина. Това каза Христо Йовчевски, собственик и управител на „Рико Стил“-Троян, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Беларус също е добър източник на дървесина, но е под ембарго. Така че се разчита само на българска дървесина”.

Същевременно европейският пазар има интерес към българската суровина, ние не можем да спрем износа към ЕС поради ред спогодби. Не можем да го спрем и към Турция, но Турция забрани износа си на дървесина към България, разказа събеседникът.

„България в момента има едни от най-високите цени на дървесина в Европа. Мебелният бранш страда, страда дървопреработващият бранш, страда общият брутен вътрешен продукт. Приносът ни към него е почти 5% и потенциалът е да нарасне до 5,6%, но това няма да се случи”.

Като мярка за подпомагане на бранша гостът  предложи да бъде отменена заповедта на земеделското министерство от 2021 година за ограничаване на дърводобива в България. Трябва да се премине към нормалния добив според лесоустройствените планове на България и така браншът ще може устойчиво да продължи работа.

„Абсурдни са твърденията, че дървесината в България ще изчезне. Вече до 43% от територията на нашата страна са гори. В последните 30 години този прираст е много траен. Място за излишни страхове няма”, изтъкна събеседникът.

Цените на суровините, плочите, на някои от мебелните материали - се удвоиха. Мебелното производство е енергоемко производство и ръста на цените на енергията допълнително увеличава нашите цени. Увеличените цени на горивата водят до по-скъп транспорт, посочи събеседникът и прогнозира предстояща перфектна буря в мебелния и дървообработващия бранш в България.

„Продуктите ни стават все по-трудно достъпни за Европа. Пазарът може да носи определена цена и ако тази цена продължава шокиращо да се увеличава, пазарът губи интерес. Той ще премине към друг тип мебели, от други материали”, подчерта Йовчевски.

Още за перспективите пред дървообработващата и мебелна промишленост в България и ще продължи ли да е конкурентоспособна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.