Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Технологичните акции, които бяха на върха по време на пандемията, се сринаха

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 25.05.2022

14:25 | 25 май 2022
Обновен: 16:32 | 25 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Неволите на Snap повлякоха надолу всички технологични акции, след като цената им се срина с 43%. Това бе реакцията на инвеститорите след съобщението на компанията, че ще пропусне целите си за приходи и печалба за настоящото тримесечие, каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Акциите на компанията за социални медии Snap Inc. загубиха 9,68 долара от стойността си, което е най-големият им процентен спад в историята. Компанията издаде предупреждение за печалбата в понеделник и заяви, че планира да забави наемането на служители и разходите. Цената на акциите се срина с 85% спрямо най-високата си стойност от септември 2021 г.

Други технологични акции, които разчитат на разходите за цифрова реклама, също понижиха цените си. Alphabet Inc., компанията майка на Google, отчете срив със 110,36 долара, или 5%, до 2119,40 долара, а Meta Platforms Inc. спадна с 14,95 долара, или 7,6%, до 181,28 долара. Компанията за стрийминг на видео Roku Inc. се срина с 12,61 долара, или 14%, до 79,16 долара, а Twitter Inc., която миналия месец се съгласи да бъде продадена на главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, поевтиня с 2,10 долара, или 5,6%, до 35,76 долара.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 2,3%, след като в понеделник завърши с ръст от 1,6%. Nasdaq, който е намалял с 28% досега през тази година, бе засегнат по-силно от разпродажбите от другите основни американски индекси. За сравнение, широкият индекс S&P 500 се е понижил със 17% за същото време.

Създателите на приложението за снимки Snapchat шокираха инвеститорите, като отмениха прогнозите си за текущото тримесечие. Вероятно целите за приходите и оперативната печалба няма да бъдат постигнати, обяви Snap в понеделник (местно време). Тя заяви, че икономическата среда се е влошила още повече - и по-бързо от очакваното - в сравнение с прогнозата ѝ отпреди месец.

Snap разчита на желанието на рекламодателите да харчат пари за различни видове рекламни продукти в платформата. Във времена на икономическа несигурност те често стават по-предпазливи.

През април Snap вече предприе по-предпазлив тон, след като бизнесът ѝ през първото тримесечие беше възпрепятстван от агресивната война на Русия в Украйна, наред с други фактори. Предупреждението сега показва бързо влошаване на състоянието на бизнеса. Snap започна годината толкова силно, че все пак отбеляза 38-процентно увеличение на приходите през първото тримесечие - въпреки че много рекламодатели временно спряха кампаниите си след руската инвазия. За текущото тримесечие Snap прогнозира ръст от 20-25%, тъй като компанията вече очакваше неблагоприятни фактори, наред с други неща, свързани с инфлацията. Но дори и това очакване вероятно няма да се сбъдне.

Залозите на технологични акции се разпаднаха през тази година, наказани от плана на Федералния резерв да повиши лихвените проценти, за да укроти достигналата невиждан от четири десетилетия пик инфлация. По-широкият пазар пострада и заради геополитическите сътресения, инфлационния натиск и забавянето на световната икономика.

Съоснователят и главен изпълнителен директор Ивън Шпигел сега иска да пести повече. В имейл до служителите си той съобщава за по-малък брой нови служители, както съобщават Financial Times и технологичният блог The Verge. Мениджърите трябва също така да проучат своите сфери за възможно намаляване на разходите.

Snapchat стана известна предимно със снимките, които изчезват сами, но вече е и платформа за пазаруване и медийно съдържание. По-специално Snap разчита на т.нар. разширена реалност (AR). Тази технология интегрира цифровото съдържание на екрана в реалната среда. Snapchat позволява на потребителите да изпробват виртуално обувки или козметика - и взема пари от компаниите за това.

Инвеститорите принципно бързо се изнервят от цената на акциите на Snap. Миналата есен например те позволиха на книжата да се обезценят с една четвърт, след като компанията беше засегната по-силно от очакваното от затегнатите разпоредби на Apple за защита на личните данни в iPhone. И въпреки че след първата тримесечна печалба в края на годината последва обратното движение, все пак преди година акциите се търгуваха за над 60 долара, а сега струват само 15,51 долара.

„Сривът на Snap е потвърждение, че пазарът има много малка толерантност към компании с по-висок растеж и дълъг период на съществуване, с по-нестабилна рентабилност в среда на избягване на риска", казап пред The Wall Street Journal Робърт Стимпсън, главен инвестиционен директор в Oak Associates. Понастоящем фирмата на Стимпсън предпочита големи компании сини чипове пред волатилни технологични акции.

Предупреждението на Snap може да е сигнал, че разходите за реклама са достигнали своя връх, смятат анализатори.

„Това обикновено е една от първите области, в които компаниите намаляват разходите си, когато започнат да правят съкращения в трудни времена", казва Фиона Чинкота, старши анализатор на финансовите пазари в британския търговец City Index. „Фактът, че наблюдаваме това сега, е наистина поразителен, тъй като ситуацията се влошава толкова бързо за предприятията и за икономиката като цяло“.

Силно против тенденцията във вторник се озова друг победител от пандемията: компанията за видеоконферентни разговори Zoom Video Communications Inc., чиито акции поскъпнаха с 5,01 долара, или 5,6%, до 94,34 долара, след като повиши прогнозата си за печалбата, като същевременно отчете най-бавния си темп на растеж в историята.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.