Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Горивата ще поскъпват, но нива от 3,20-4,00 лв. за литър са силно преувеличени

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, "Бизнес старт", 03.03.2022 г.

14:30 | 3 март 2022
Обновен: 16:35 | 3 март 2022
Автор: Даниел Николов

Горива на пазара има, складовете работят, а паниката от изминалия ден е предизвикана от слухове и нерви. Това заяви Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Рафинерията на "Лукойл" до Бургас работи на пълна натовареност за вътрешния пазар, като дори изнася за Румъния и други пазари, увери Терзиев. 

"Психозата, че рафинерията затваря е типично българска - населението се информира от социалните мрежи... Цените ще са сигурно високи за известно време, но няма нужда от паника. Цените на горивата ще пълзят още нагоре, но нива от 3,20-4,00 лв. за литър са силно преувеличени." 

Заради повишеното търсене в сряда са били отворени извънредно складове, тъй като някои бензиностанции са изчерпали наличното си количество - според Терзиев само между 17 и 22 часа в сряда са били продадени в пъти повече количества, "отколкото бихме продали за трите дни от сряда до петък."

Няма проблеми с петролните терминали по източното крайбрежие на Черно море, производството на Балканите е достатъчно, а и има нефтени суровини за следващите седмици, каза Терзиев. За момента войната в Украйна не влияе на доставките до България.

"Ако спрат доставките от Руската федерация, ще се намерят алтернативи от Ирак, Саудитска Арабия, Либия... Проблемът е, че цената ще ескалира, защото логистиката е по-сложна."

Терзиев не коментира дали е имало целенасочено всяване на паника на пазара и добави, че се надява, че няма спекуланти.

Запитан за достъпа и създаване на данъчни складове, Терзиев заяви, че "не е много изгодно да се оперира с данъчен склад, защото рисковете са големи, а ефективността е ниска." Създаването и оперирането на данъчни складове е свързано с тежки финансови, екологични и административни изисквания, добави той.  

"Сами си причинихме тежкото законодателство, защото над двадесет години българският пазар работеше между 20%-30% контрабандно или недотам изсветлено."

Държавата и бизнесът заедно съхраняват 90-дневните запаси от горива за извънредни ситуации, но някои оператори не поддържат задължителните количества, каза Терзиев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.