Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хората с хибридни умения стават все по-търсени на пазара на труда

Надя Василева от Manpower и Томчо Томов от БСК в Бизнес старт, 05.10.2016

08:13 | 5 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Надя Василева от Manpower и Томчо Томов от БСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Надя Василева от Manpower и Томчо Томов от БСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С навлизането на технологиите и дигитализацията все по-бързо започват да отпадат редица професии. Новите технологии налагат нов тип квалификация. На пазара на труда ще се търсят все повече хора с хибридни умения, например маркетингова квалификация с технологична подготовка. Това каза Томчо Томов от БСК в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е необходима реформа в образованието, като то трябва да се отвори от формалното към неформалното, да се въведат нови модели за учене през целия живот и бизнесът да промени начина си на взаимодействие с университетите. 

"Много сериозен е проблемът с мотивацията и ценностите. Ние имаме не икономическа, а структурна безработица. Цели поколения и общности са далеч извън пазара на труда", посочи още експертът.

"Дисбалансът между търсене и предлагане, разминаването в подготовката на дадени кадри и очакванията на работодателите е процес, който се задълбочава с годините и той е почти необратим освен ако нямаме целенасочена стратегия, която да подпомогне привличането на кадри извън България", заяви Надя Василева от Manpower. По думите й това ще създаде конкуренция на пазара на труда и ще мотивира хората да се преквалифицират. 

Тя коментира още, че е напълно нормално заплатите в България и останалите държави да са различни, отчитайки различните икономики и покупателна способност на населението, данъците и издръжката на живот. Василева подчерта, че са необходими промени в трудовото законодателство.

Вижте целия разговор във видеото: