Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БАП: Липсва достатъчно пластмаса за рециклиране, както и стандарти на европейско ниво

Цветанка Тодорова, председател на УС на Браншова асоциация Полимери, в "Бизнес старт", 18.01.2022

12:11 | 18 януари 2022
Обновен: 15:26 | 18 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Липсва достатъчно пластмаса, годна като технически характеристики за рециклиране и влагане в нови изделия. Това каза Цветанка Тодорова, председател на УС на Браншова асоциация Полимери (БАП), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. "Трябва да има достатъчно количество отпадъци от пластмаси, което е свързано с разделното събиране с осигуряване на достатъчно чисти отпадъчни потоци."

"Освен това на Европейско ниво все още няма приет стандарт за т.нар. рециклати. Това, което съществува като изисквания и стандарти за първичните полимерите, все още не е направено за вторичните".

Тази година в огромен проблем за бранша се превръща скокът на цената на електроенергията, алармира Тодорова. "Индустрията за обработка на полимери и рециклиране е високо енергоинтензивен сектор. Цената на електричеството в общия дял на готовите изделия е 20-30%" и драстичното увеличение на тока се отразява директно върху цената на продукцията, а потребителите не могат да поемат цялото това покачване. От друга страна, производителите имат дългосрочни договори, които не могат да изпълняват без да реализират загуби.  

"Стига се до там, че компаниите наблюдават цените на електроенергията и решават дали да работят днес или не, за да не трупат загуби". Това реално се случва, потвърди гостенката и подчерта, че подобни спирания също не са безболезнени за този тип производство и "чисто технологично носят загуби". 

Компенсациите за бизнеса не са достатъчни и трябва да има по-дългосрочна визия и мерки, които да направят така, че да има предвидимост за бизнеса. Предложение на асоциацията, което за сега е оставено без отговор, е, енергоемките предприятия да купуват ток директно от АЕЦ, за да може индустрията да работи, каза още събеседничката.

Относно идеята за вендинг машини за събиране на празни пластмасови бутилки гостенката каза: "Идеята за нас не е нова... Всъщност ценното за нас в нея е, че ще се събират чисти материали, които след това да бъдат рециклирани. Това би повишило много чистотата на суровините, които след това ще пребъдат преработени и вложени в производството". "Би трябвало да инвестират търговските обекти, което ще доведе до проблеми за по-малките магазини, въпреки че в много страни в Европа тази система функционира. Това е тенденцията и е неизбежно рано или късно това да се случи и у нас". 

Как европейската директива за ограничаване на въздействието на определени пластмасови изделия върху околната среда, която влезе в сила, се отразява на бранша? Защо е изключително важен контролът за изпълнението й? Инвестират ли компаниите в нови технологии и оборудване, за да отговорят на новите изисквания? Нужна ли е държавна подкрепа и каква, за да оцелеят предприятията в сектора? Има ли и може ли да има в България завод за биоразградими полимери? Какви ще бъдат исканията на асоциацията и на бранша като цяло на предстоящата среща с правителството? Каква е логиката частни компании като Coca Cola, PepsiCo, Nestle, Danone, IKEA да призовават за глобално споразумение за ограничаване производството на пластмаса? Възможно ли е инициативата за вендинг машините да бъде осъществена чрез публично-частни партньорства? Какви са добрите практики в тази посока?

Вижте целия коментар във видеото.