Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се прави бизнес със специалните територии на ЕС?

адв. Тодор Табаков, зам.-председател на БТПП, съдружник в адвокатско дружество "Табаков, Табакова и съдружници", „Бизнес старт“, 10.12.2021

14:07 | 10 декември 2021
Обновен: 16:36 | 16 декември 2021
Автор: Александра Попова

Виждам интерес от страна на българските компании да правят бизнес със специалните територии на ЕС, но той е нездрав. Икономически необосновано е да се правят данъчни схеми, които да са свързани с използването на дружества от трети държави. Държава, в която нивото на корпоративния данък е 10% и нивото на данъка върху физическите лица е 10%, има много по-добри сравнителни преимущества, отколкото всички тези държави, които в момента предлагат много скъпи услуги. Това каза адв. Тодор Табаков, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съдружник в адвокатско дружество "Табаков, Табакова и съдружници", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Това, което спестяваш от една такава данъчна схема, всъщност трябва да дадеш на чуждите консултанти. Вместо това данъчният режим в България трябва да бъде подреден така, че вместо ние да се насочваме към чуждите юрисдикции да ги привличаме в страната ни".

Тема на разговора в студиото бяха специалните територии на ЕС - това са най-вече бившите колонии на Франция, Португалия и Нидерландия. Част от тях прилагат напълно или частично правото на ЕС. Някои от тях са част от европейското митническо пространство и са приели еврото. 

Остров Майот е част от Коморските острови.През 2013 г. Франция успява да прокара Директива в ЕС, според която Майот като 101-ви департамент става част от френската територия. Островът въвежда елементите на френската правна система. В момента това е една територия, която се намира на 6000 км от Европа, където се прилага френското право и директивата на ЕС за данъка върху добавената стойност.

"Едни от специалните територии прилагат правото на ЕС, а други не. Това зависи от конкретните икономически условия в съответните територии".

От думите на госта стана ясно, че в Италия има три специални територии, които са интересни от данъчна гледна точка. Това са водите на езерото Лугано, областта Кампионе д'италия и ски курортът Ливиньо. Тези места са включени в митническата територия на ЕС със специална Директива. От тази година за тях се прилага Регламент 952, с който е въведен митническия кодекс на съюза. 

Областта Кампионе д'италия е разрешавала на много лица да получават данъчно резиденство, което може да се използва само в Италия – така те са освободени от данъци, но само в рамките на страната. Така областта се пълни с лица от други държави, които се възползват от данъчната възможност.

Само Ливиньо прави изключение. Хората там отиват да карат ски, купуват съответните стоки и се прибират. Хотелите и дружествата, които са там или осъществяват независима икономическа дейност са извън обхвата на територията, за която се прилагат общите правила на данък добавена стойност. Така те имат преимущество, че не начисляват ДДС на техните клиенти, което създава проблем за другите ски курорти в Италия.

Нидерландия също има специални територии като Аруба и Кюрасао, в които не се прилага европейското право пред местните съдилища.

"Бизнесът трябва да внимава за това как определени икономически структури, създадени в тези територии ще бъдат признати, когато осъществяват търговия със страни членки от ЕС".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.