Германската икономика няма нужда от леви политики

Проф. Галина Колев, старши икономист в Института за икономически изследвания в Кьолн, „В развитие", 28.09.2021

13:40 | 28 септември 2021
Автор: Веселин Николов

Необходим е огромен обем инвестиции, за да остане Германия предпочитано място за производство и търговия, като ресурсите трябва да бъдат насочени към транспортната инфраструктура, дигитализацията и в зелените политики. Това каза проф. Галина Колев, старши икономист и ръководител на изследователската група по Общоикономически анализи и бизнес цикъл в Института за икономически изследвания в Кьолн, в студиото на „В развитие“ в водещ Делян Петришки.

Нова „голяма“ коалиция между социалдемократите и Християндемократическия съюз е малко вероятна. Бъдещето на Германия ще се определя първо от партиите на „Зелените“ и „Свободните демократи“, които ще търсят допирните точки помежду си, а след това ще се обърнат към една от двете по-големи партии за съставянето на правителство.

„Не мисля, че немската икономика има нужда от изместване на политическия спектър. Макар растежът да не е толкова голям, колкото в други държави, икономиката е стабилна“

В Германия няма проблем с предлагането на стоки, а по-скоро в производството. Липсват суровини, липсват части, например липсват полупроводници, дървен материал, това води до стагнация на промишленото производство – затова една лява политика не би довела до развитие на икономиката.

Външната търговия ще остане фактор, но икономиката все повече ще зависи от публичните разходи, които прави правителството, обясни Колев.

Предпочитаният партньор за „Зелените“ са Социалдемократическата партия, а „Свободните Демократи“ по-скоро гледат към Християндемократическия съюз.

„Зелените“ и „Свободните демократи“ имат редица допирни точки по темите за гражданските права, дигитализацията, образованието. Понижаването на минималния праг за гласуване на 16 години и узаконяването на канабиса също са сред общите им теми. Те могат да имат различия във вижданията си за данъчната и социалната политиката и темите за климата, защото „Зелените“ фаворизират забраните, докато либералите говорят повече за иновации.

Целия разговор може да гледате във видеото.