Европейският инвестиционен фонд подпомага предприемачеството

Христо Стоянов, регионален мениджър в Европейския инвестиционен фонд, Бизнес старт, 26.09.2018

10:08 | 26 септември 2018
Обновен: 10:10 | 26 септември 2018
Регионалният мениджър в Европейския инвестиционен фонд Христо Стоянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Регионалният мениджър в Европейския инвестиционен фонд Христо Стоянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мисията на Европейския инвестиционен фонд е да подпомага ускореното развитие на финансовата система в Европа, като по този начин да се стимулира предприемачеството, създаването и растежа на млади и иновативни компании на Стария континент. Това каза Христо Стоянов, регионален мениджър в Европейския инвестиционен фонд, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Банковата и небанковата финансова система в Европа е много консервативна по отношение на поемането на риск и финансирането на иновации. Поради това мисията на фонда е да дава възможност на традиционната и новата финансова система в Европа, за да се подпомага бизнеса".

Стоянов коментира, че стимулират поемането на рискове.

"С кредитните гаранции даваме възможност на банките в България да поемат повече риск. През последните години Европейската централна банка (ЕЦБ) и българският регулатор повишиха капиталовите изисквания при поемане на риск в кредитните портфейли. С нашите гаранции даваме възможност на банките да поемат този риск, като им намаляваме регулаторните изисквания".

През последните 2 години са финансирани над 3000 малки български компании с кредити, отбеляза той.

"Нито един сектор не е изключен от технологичната революция. Най-важното за един предприемач е да бъде упорит и да не се страхува от глобалната конкуренция. В България има добри примери".

Целия разговор може да проследите във видео материала.