Изток-Запад издава книги за мислещия човек

Любен Козарев, управител на издателство Изток-Запад, Бизнес среща, 25.09.2018

21:30 | 25 септември 2018
Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Книгите на български трябва да са внимателно подбрани. Стремежът на „Изток-Запад“ е да се издават книги, които ще са полезни за мислещия човек и чрез тях читателят да се ориентира за случващото се в глобален и личен мащаб. Това каза Любен Kозарев, управител на издателство „Изток-Запад“, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева

Изисква се изключителна гъвкавост, за да се усетят тенденциите и да се отговаря адекватно на променящите се вкусове на читателите, обясни Козарев.

"Все по-трудно се привлича вниманието на читателите и изискванията им се увеличават. Да се задържи все по-претенциозната четяща публика е невероятно предизвикателство, но в последно време интересът към книгите с добър превод, редакция и оформление нараства".

Той говори и за засилващия се ефект от глобализацията.

"Информацията е абсолютно достъпна за всеки благодарение на глобализацията и развитието на интернет. Поради това е все по-трудно за мислещия читател да отсее сред морето от атакуваща го информация действително ценното. Нашето предизвикателство е да успеем да стигнем до нашите читатели".

Козарев разказа, че издателството се стреми да издава качествени книги.

"През 2017 г. имахме около 200 издадени заглавия, като тази година очакваме поне 140 заглавия. Планираме да намалим броя за сметка на качеството".

Четенето изисква уединение, за да може читателят да се откъсне и да се задълбочи в книгата. Това е предимството на хартиения вариант, каза управителят на издателството.

"Всяка една книга е абсолютно богатство, като тя дава много на човека, ако се чете внимателно".

Целия разговор може да проследите във видео материала.