Ще смекчат ли Турция и САЩ напрежението помежду си?

Зоя Димитрова, журналист, В развитие, 09.08.2018

13:31 | 9 август 2018
Зоя Димитрова, журналист, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Зоя Димитрова, журналист, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разговорите между Турция и САЩ продължават. Очевидно те ще бъдат трудни. Финансовата криза, която вече е факт в Турция, ще бъде основният фактор при решаването на проблемите между двете страни. Това каза Зоя Димитрова, журналист, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Санкциите, наложени на Турция от САЩ за освобождаването на американския пастор, журналистът определи като „по-скоро заплаха с цел Турция да бъде подтикната за по-бързо решение на този проблем“.

Димитрова разграничи Фетхуллах Гюлен, който Турция обвини за опита за преврат от 2016 г., като основен проблем между Анкара и Вашингтон, както и опасенията на Турция от създаване на независима кюрдска държава, с която тя ще граничи.

„Турция продължава да настоява за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен от САЩ. Друг проблем е войната в Сирия и помощта на САЩ за някои от формированията на сирийските кюрди, които Турция смята за продължение на Кюрдската работническа партия, която вече 30 години води война срещу централната власт в Анкара. До известна степен този въпрос имаше смекчаване, тъй като в края на май американците позволиха Турция да контролира стратегическия район на Манджиб в Сирия, където бяха базирани част от сирийските кюрди. Големият страх на Турция е създаването на независима кюрдска държава, която да граничи с нея“.

Според журналиста позволение на САЩ за екстрадация на Гюлен ще е ключът към смекчаване на напрежението между двете страни, но такова позволение няма да се случи. Тя посочи, че позицията на Турция не е достатъчно силна, за да поставя искания, още повече и на фона на финансовата криза, която вече е факт в страната.

„Турция не е в силна позиция да поставя изискванията си и да настоява те да бъдат изпълнени така, както правеше в последните две години“.

Димитрова посочи, че кризи в отношенията между Турция и САЩ е имало и преди. Разликата е, че в момента има множество проблеми, а напрежението не е съсредоточено около определена тема.

Вижте целия разговор във видеото.