Общите икономически цели на ЕС и САЩ ще доведат до търговско сътрудничество между тях срещу Китай

Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, Светът е бизнес, 31.07.2018

21:00 | 31 юли 2018
Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма никаква база за търговска война между Европа и САЩ. Между тях има отделни малки проблеми, но те все още не са повод за сериозни преговори. Проблеми има в търговските отношения между Европа и Китай и САЩ и Китай. Най-вероятно Европа и САЩ ще започнат да си сътрудничат в това отношение и именно общите им интереси ще доведат до такава развръзка. Това каза Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Алексиев посочи, че средните мита, наложени между Европа и САЩ, са 2%. Той определи тези стойности като „нищожни“.

„Налагането на мита и увеличението на размерите им е нещо съвсем нормално. Търговска война между Европа и САЩ няма, не може и да има. Всичко са просто изказвания на Тръмп и чисто блъфиране от негова страна“.

Според Алексиев исканията на Тръмп за премахване на всички субсидии от Европейския съюз (ЕС) и САЩ са основателни.

„Субсидиите са пагубни за световната търговия. Разбираемо е Тръмп да иска тяхното премахване. Голяма част от европейските субсидии са за вече развити и големи пазари. Това не би трябвало да се случва на един свободен пазар. Исканията на Тръмп да Европа да махне всички субсидии, в името на свободната търговия, са разбираеми.“

Гостът коментира възможностите за среща между американския президент и ирански лидери. Според него такава няма да има. Той посочи, че САЩ вече са напуснали Иранското ядрено споразумение и едва ли ще се върнат към него, а именно такива са изискванията на иранските управляващи, за да се състои евентуална среща.

Алексиев изрази мнение, че желанието на Тръмп е да си създаде репутация на лидер, който е „готов да отиде навсякъде в името на мира“, но обикновено действията на американския президент не са в унисон с подобен имидж.

Според госта американското изтегляне от Иранското ядрено споразумение безспорно е влошило отношенията на САЩ със страните в Западна Европа, но то не било толкова съществено.

„Отношенията между САЩ и западноевропейските държави се влошиха след излизането на САЩ от Иранското ядрено споразумение, но не до степента, до която се говори. Страните, които имат бизнес в Иран – предимно Франция и Германия, имат такъв и в САЩ. Да се мисли, че тези страни биха жертвали бизнеса си в САЩ за този в Иран е недопустимо. Съвсем явно е, че тези държави биха предпочели САЩ за свой партньор“.

Вижте целия разговор във видеото.