В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ЕЦБ предвижда риск за банките заради евентуалното свиване на растежа

Борис Петров, финансист, "В развитие", 10.05.2022

15:14 | 10 май 2022
Обновен: 18:19 | 10 май 2022
Автор: Таня Жекова

Европейските банки са изложени на риск заради покачващата се доходност, експозицията в сектори, засегнати от Covid, и високозадлъжнели клиенти според доклада за надзорните приоритети на ЕЦБ за периода 2022 – 2024г. Това коментира финансистът Борис Петров в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Най-сериозният риск за за замърсяване на кредитния портфейл е свързан с промените в макроикономическата среда, темповете на икономически растеж и намаляването на разполагаемите доходи“, казва той.

Петров пояснява, че надзорните приоритети на ЕЦБ се определят от процес за оценка на риска за банковия сектор, който обхваща цялата палитра от виждания в публичния и частния сектор.

„Управлението на кредитния риск се следи много внимателно не само от ЕЦБ, но и от анализатори и от цялата инвестиционна общност. Експозицията в сектори, които са силно засегнати от Covid кризата като хотелиерство, транспорт и туризъм се отразяват като по-рискови в балансите на банките. Обръща се по-сериозно внимание и на високозадлъжнели клиенти“, добавя той.

Според него има и не малък риск от покачващата се доходност, свързана с увеличени очаквания за скорошно повишаване на основния лихвен процент заради инфлацията. Той дава за пример немските облигации, който доскоро бяха с негативна доходност, а сега са със 100 базисни пункта по-високи в сравнение с последното тримесечие. Италианските облигации пък вече са нараснали със 180 базисни пункта.

„Банките имат не само кредити, но и доста солидни инвестиции в различни финансови инструменти, които носят пазарен риск. Динамиката им се определя от доходността на основните лихвени проценти“, подчертава финансистът.

Петров обаче е оптимист и припомня, че финансовия сектор постоянно е изложен на такива рискове. „Все пак можем да кажем, че подготовката през последните 2 години е сериозна, вниманието към този риск е достатъчно добре изострено, за да бъде добре управляван“, убеден е той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.