Нова порция взаимни обвинения и нападки, остър диалог и дипломатически совалки

Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, „В развитие”, 07.02.2022

14:29 | 7 февруари 2022
Обновен: 18:01 | 7 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Политическият сблъсък около управлението и решенията на „Булгаргаз” се задълбочи през уикенда, посочи Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова, коментирайки най-важното през изминалата седмица.

В събота бяха разпространени твърдения на бивши министри по отношение на това, че „Булгаргаз” си е позволила чрез посредници да продава голямо количество газ на Румъния посредством борсата. В неделя министърът на енергетиката даде пресконференция и каза, че повечето от това количество е руски и азерски газ, както и малки количества от Чирен. Министърът обясни, че тези количества са излишък от микса, който е одобрен предварително и нямало нищо изненадващо.

Консолидираният бюджет е на излишък от почти 1 милиард лева, което прави 0,7 процента от прогнозния БВП, стана ясно още през изминалата седмица. Плюсът е двойно по - голям в сравнение със същия период на миналата година. Приходите са над 16% по-високи, докато разходите са на същото ниво.

"Наистина положителни данни, но трябва да ги гледаме с едно наум. Първо защото януари и февруари са по-силни, второ част от разходите за пенсионните добавки и за енергийните помощи бяха изписани като такива от миналата година, от миналогодишния бюджет. Това позволява на властите в момента да ги харчат, но на касова основа те да не се отчитат като разход за тази година".

Проектобюджетът през миналата седмица мина на първо четене през комисията и той залага на 20 процента ръст на приходите от ДДС тази година спрямо миналата година, подчерта Попов.

През изминалата седмица излязоха прогнози на централната ни банка.

Очакванията на БНБ за икономическото развитие са доста по-минорни спрямо очакванията на правителството.

БНБ очаква ръст на БВП за тази година  от 3,7% и леко забавяне от 3,6% за другата година, което е обезпокоително, подчерта гостът. Инфлацията се очаква да се ускори следващите месеци и да надхвърли 10 процента, но в края на годината да е 7,5 процента. А през 2023 година банката очаква по-сериозно успокояване на инфлацията.

"Тези прогнози се разминават драстично с числата, които финансовото министерство заложи като макрорамка, защото при него разчетите са за ръст от 4,8 процента и средногодишна инфлация от едва 5,6 %".

Данните от еврозоната по отношение на икономиката са, че икономическият растеж продължава да се забавя. Омикрон донякъде ограничи активността на компаниите, особено в сектора на услугите.

Очаквано ЕЦБ остави лихвите си на непроменени, като няколко членове на Управителния й съвет намекнаха, че скоро те може да бъдат повишени, посочи Попов.

Украйна продължава да е водеща международна новина. През изминалата седмица имаше дипломатически совалки. Ердоган опита да посредничи между спорещите страни. Днес има допълнителни усилия от страна на Макрон, който отива в Москва за среща с Путин. Миналата седмица руският президент беше в Пекин и се срещна с китайския си колега, с когото подписаха договор за над 30 милиарда долара за доставка на газ и други проекти. Германският канцлер пътува днес за Вашингтон за първа среща с Джо Байдън откакто зае длъжността. Темите, които ще дискутират Шолц и Байдън, са за Северен поток 2, мащабните икономически санкции и евентуално подпомагане с оръжие.

Тази седмица ще следим данните за пазара на труда в САЩ, инфлацията на САЩ през януари, ще имаме данни и за безработицата в Швейцария, посочи главният редактор на Investor.bg.

Още за водещите новини през изминалата седмица и какво ни очаква през тази може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.