Датската борса изостава от Европа, въпреки манията по Novo Nordisk

Графика на деня, 19.12.2023 г.

18:30 | 19 декември 2023
Обновен: 14:46 | 21 декември 2023
Автор: Джонас Екблум

Производителят на лекарства против затлъстяване Novo Nordisk A/S стана по-ценен от икономиката на Дания през 2023 г., но това не беше достатъчно, за да попречи на местния борсов индекс да се представи по-слабо през тази година.

Индексът, включващ най-големите компании OMX Copenhagen 25 отбеляза ръст от около 4%, въпреки скока от близо 45% на акциите на Novo, които са най-претеглените акции в него. Това е далеч под двуцифрените ръстове, отчетени от парижкия CAC 40, германския DAX и европейския Stoxx 600 през тази година.

Ако се изключи приносът на Novo, която тази година се превърна в най-ценната листвана на борсата компания в Европа на фона на търсенето на лекарството за диабет Ozempic и лекарството за отслабване Wegovy, индексът в Копенхаген щеше да спадне с около 3%, тъй като няколко от най-големите му членове се борят със собствените си предизвикателства.


Датскиата фондова борса изостава от европейските през цялата 2023 г./Високо оценени акции и проблеми на отделни компании са причина за трудности

Производителят на лекарства Genmab A/S е загубил 28% от стойността на акциите си от началото на годината, като спадът се ускори през октомври, след като един от тестовете на лекарства разочарова. Фирмата за възобновяеми енергийни източници Orsted A/S загуби около 40% от пазарната си капитализация, след като поредица от предизвикателства в производството и доставките засегнаха фирмата и по-широкия сектор на възобновяемите енергийни източници.

Освен това, според Пер Хансен, инвестиционен икономист в Nordnet Denmark, няколко от членовете на Копенхагенския бенчмарк са високо оценени акции, които се представят по-слабо на фона на нарастващите лихвени проценти.

"Дания е била и е силно ориентирана към Novo Nordisk", казва той и обяснява, че средата на високи лихвени проценти през изминалата година "е била скъпа за датските висококачествени акции с висока стойност, търгувани на високи множители".

Повече от половината от 25-те членове на OMXC25 се търгуват на цени, по-високи от тези на Stoxx 600, а Хансен посочи Coloplast A/S като пример. Производителят на материали за здравеопазването е шестият по големина член на индекса OMXC25, понастоящем се търгува на цена, надвишаваща 30 пъти прогнозната печалба, и се е понижил с близо 5% тази година.

В перспектива индексът може да не получи същата подкрепа от Novo през следващата година, тъй като анализаторите очакват средно само 9% ръст през следващите 12 месеца. Нарастващата конкуренция, проблемите с производството на достатъчно количество от нейните хитови лекарства и раздутата оценка са сред предизвикателствата, които ще ѝ попречат да повтори представянето си от тази година.