Бразилците инвестират рекордни суми на вътрешния пазар, малките инвеститори настигат големите

Графика на деня, 17.11.2023 г.

18:50 | 17 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В края на третото тримесечие бразилците са инвестирали рекордните 5,5 трлн. реала (1,1 трлн. долара) на вътрешния пазар, като сегментът на индивидуалните клиенти с висока нетна стойност е нараснал с най-бързи темпове.

Според доклад на асоциацията на капиталовите пазари Anbima, в сектора на търговията на дребно около 3,5 трилиона реала са били държани в над 148 милиона сметки, докато частното банкиране е управлявало 2 трилиона реала в 155 300 сметки.

Общият размер на инвестициите на дребно на клиенти с висока нетна стойност се е увеличил с 12,3% през първите девет месеца от края на 2022 г., според Лусиана Ефтинг, вицепрезидент по дистрибуцията на инвестиции в Anbima. Сегментът на частното банкиране се разшири с 8,5% през периода, а традиционните клиенти на дребно нараснаха с 8,7%. Въпреки че няма таван за това колко би могъл да има един заможен инвеститор на дребно, минимумът за клиентите на частно банкиране в Бразилия обикновено е около 3 млн. реала, каза тя.

Данните подкрепят решението на повече от 30 фирми да започнат да предоставят независими услуги за управление на богатството през първата половина на годината, за да дават съвети за разпределение на инвестициите, както и за данъчно и наследствено планиране. Растежът се дължи на това, че треската за откриване на нови хедж фондове се забави в условията на високи лихвени проценти.

"Има нови фирми, които се насочват към тази заможна група, която прави по-големи инвестиции, които генерират по-добри маржове", каза Ефтинг. "Това е добре установена ниша, която беше във фокуса на големите банки, а сега има различни играчи."

Като цяло все по-малко бразилци използват спестовни сметки и вместо това предпочитат да влагат парите си в ценни книжа, включително в необлагаеми продукти като облигации и фондове, свързани със селското стопанство и недвижимите имоти, се посочва още в доклада. Този сегмент нараства с 28% през периода.
Продуктите, подобни на обезпечените с ипотека ценни книжа, известни на местно ниво като LCI и CRI, са се увеличили с повече от 37% през първите девет месеца на годината, сочат данните.

"Това са продукти, които са печеливши, сигурни и ликвидни", каза Ефтинг. "В момент на високи лихвени проценти те се открояват."

В географско отношение богатият на селско стопанство западен център на страната отбеляза най-голям ръст от 12,4% по отношение на управляваните инвестиции, докато североизточният район го следва с 10,2%. Югоизточната част, която включва щатите Сао Пауло и Рио де Жанейро, е епицентърът с 3,7 трилиона реала от общата сума.