Лула иска да балансира бюджета на Бразилия чрез облагане на богатите

Бразилската система санкционира бедните поради структурата на данъците.

19:30 | 1 септември 2023
Автор: Марта Бек,Даниел Карвальо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на президента Луис Инасио Лула да Силва за повишаване на приходите и балансиране на бюджета на Бразилия е огледало на стратегията, която лидерите по света се опитват да приложат - нови данъци за най-богатите жители на страната.

Тази седмица икономическият екип на Лула представи серия от мерки за облагане на затворени и офшорни фондове, които обикновено са достъпни само за инвеститори с дълбоки джобове. Плановете, които биха могли да донесат допълнителни приходи от 20,3 млрд. реала (4,2 млрд. долара) през следващата година, имат за цел да помогнат за премахването на първичния бюджетен дефицит на Бразилия, като същевременно направят данъчната й система по-малко регресивна.

И двете цели може да се окажат трудни за постигане. Лидерите на Конгреса вече изразиха скептицизъм по отношение на данъчните ставки, посочени в първоначалните предложения. И дори ако те бъдат приети в предвидения вид, правителството ще трябва да събере допълнителни приходи, за да превърне очаквания първичен дефицит, от 145 млрд. реала преди лихвените плащания, в стабилен резултат през 2024 г.

Бразилската система санкционира бедните поради структурата на данъците. Данъчната тежест достигна 33,71% от брутния вътрешен продукт през 2022 г., като данъците, начислявани върху стоките и услугите, които оказват по-голямо въздействие върху гражданите с ниски доходи, съставляват 13,44% от общата сума. Данъците върху доходите и печалбите, които са насочени повече към богатите, представляват малко над 9%

Без Робин Худ

Планът на Лула предвижда данъчни ставки от 15 до 20% за фондовете от затворен тип, които набират фиксирани суми от акционерите при първично публично предлагане. Данъкът, наложен от президента в понеделник чрез временна мярка, която трябва да бъде ратифицирана от законодателите, ще се събира два пъти годишно. Във вторник той изпрати на Конгреса и предложение за създаване на новия данък върху офшорните инвестиции, компаниите и тръстовете, което включва прогресивни ставки от 0% до 22,5%.

"Това, което правим, е справедливо и разумно", заяви Лула във вторник, след като изпрати законопроекта на законодателите. "Очаквам конгресът да защити бедните, а не богатите, защото Бразилия се нуждае от това, за да се превърне в по-демократично, равноправно общество на средната класа."

Друг законопроект, който вероятно скоро ще бъде изпратен в Конгреса, ще сложи край на механизма за намаляване на данъците върху доходите, плащани от големите компании, което ще доведе до допълнителни 8 млрд. реала годишно за държавната хазна.

Но министърът на финансите Фернандо Хадад ще се нуждае от много повече средства, за да изпълни обещанието си за балансиран бюджет. Като се има предвид очакваното увеличение на държавните разходи през следващата година, за да се премахне първичният дефицит, са необходими близо 200 млрд. реала допълнителни приходи.

В частен план екипът на Хадад започна да признава, че той може да наруши обещанието си да преодолее напълно бюджетната дупка още при първия си опит. Но новите данъци имат за цел също така да насърчат "социалната справедливост", съобщи той в понеделник.

"Пресата често описва подобни мерки като своеобразна акция на Робин Худ, като отмъщение", каза той при подписването на временната мярка, която облага затворените фондове. "Това абсолютно не е така, ние се опитваме да доближим нашата данъчна система до най-напредналите в света."

Други видни световни лидери също се стремят да увеличат данъците на богатите, за да подпомогнат финансирането на своите приоритети или да направят данъчните системи по-прогресивни. В САЩ президентът Джо Байдън проведе кампания за отмяна на данъчните намаления за богатите, одобрени по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп. Той също така се стремеше да затвори вратичките, популярни сред най-богатите данъкоплатци.

Но той не успя да прокара тези планове дори когато демократите контролираха Конгреса. Тъй като в момента републиканците управляват Камарата на представителите, плановете му засега са замразени.

Пречки в Конгреса
Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро също се опита да увеличи данъците за богатите с 20% данък върху дивидентите, които в момента са освободени от данък. Идеята срещна съпротива от страна на инвеститорите и не успя да се наложи в Конгреса.

Плановете на Лула също изискват одобрението на Конгреса, а законодатели като председателя на долната камара на парламента Артур Лира не показаха голямо желание да ги подкрепят поне в сегашния им вид. Когато Хадад обяви предложенията по време на публична церемония в понеделник, публиката аплодира. Лира, който седеше до Лула на сцената, не се присъедини към тях.

"И в двете камари има съпротива, трябва да убедим хората", заяви в интервю след събитието сенатор Жак Вагнер, лидер на правителството в горната камара. "Хората не искат да увеличават данъците по принцип, така че трябва да подражаваме на най-богатите страни, като облагаме повече тези, които имат повече. Не намирам друг начин да осъществим справедливост, ако не този".

Освен на по-високи данъци за богатите, правителството разчита и на други увеличения на приходите, включително на едно, което е резултат от решение на Висшия съд на Бразилия. Наскоро съдиите решиха да ограничат използването на държавните данъчни кредити, които компаниите използват, за да намалят размера на корпоративния данък, който плащат.

Според прогнозите на правителството това може да донесе приходи от над 90 милиарда реала. След решението на съда обаче компаниите започнаха да коригират балансите си, за да намалят въздействието му върху бизнеса си.